Viata Parintelui Cleopa

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Alexandru se indeletnicea indeosebi cu agricultura, cu cresterea vitelor si cu negotul de animale, fiind numarat printre cei dintai gospodari din sat. Aveau 150 de oi, peste 20 de vite mari si 30 de hectare de pamant.Despre tatal sau, Alexandru, Parintele Cleopa zicea urmatoarele: ''Dumnezeu sa-l ierte pe tatal meu. Era un om inalt, plesuv, cu barba alba mare si foarte credincios. In fiecare sarba[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Viata Parintelui Cleopa

Alexandru se indeletnicea indeosebi cu agricultura, cu cresterea vitelor si cu negotul de animale, fiind numarat printre cei dintai gospodari din sat. Aveau 150 de oi, peste 20 de vite mari si 30 de hectare de pamant.Despre tatal sau, Alexandru, Parintele Cleopa zicea urmatoarele: ''Dumnezeu sa-l ierte pe tatal meu. Era un om inalt, plesuv, cu barba alba mare si foarte credincios. In fiecare sarbatoare se ducea cu copiii la biserica si ajuta pe cei saraci. Pe el nu l-a vazut nimeni baut sau injurand sau fumand sau facand altceva dintr-acestea.

Dimineata, cand sa plecam la scoala, mama ne zicea sa mancam ceva sau sa luam in traista. Dar tata zicea: ''Nu! Lasa-i, baba hai, ca n-or sa moara!'' Iar cand veneam de la scoala, luam Sfanta Anafora si apoi mancam. Fratii mei, mai cu seama fratele Mihai, nu mancau nimic pana nu terminau Psaltirea de citit.
Pana nu ne rugam un ceas, nu ne dadea de mancare, nimic. Chiar daca nu era in post, zicea: ''Nu se mananca acum. Cand vii de la scoala, la amiaza. Nu esti porc sa mananci de dimineata''.

Nu stia carte, dar avea frica de Dumnezeu. Sa adoarma seara vreunul neinchinat? Sau sa stea la masa pana nu zicea ''Tatal nostru''? Sau sa nu se duca Duminica la biserica? Sau sa auda c-a injurat sau a fumat sau a furat ceva? Ca nu-l vedeai pe el cu acestea in veac. Avea o curea in cui, ii zicea ''Sfantul Neculai''. Daca te prindea cu ceva, fereasca Dumnezeu! El zicea: ''Mai, uite ''Sfantul Neculai''! Treci la rugaciune! Te-am facut cu doi ochi, stii carte, citeste Psaltirea si rugaciunile din carte!''

Odata, venind de la scoala, am gasit pe drum un ham. L-am luat bucuros si l-am dus acasa. Cand m-a vazut tata, m-a intrebat de unde l-am furat. Iar eu i-am spus: ''L-am gasit si m-am gandit ca ne poate fi de folos''. Dar tatal meu mi-a spus hotarat: ''Du-te si-l du inapoi, ca nu l-ai pus tu acolo!''
El a fost in casa sfesnic. El a fost stapan peste noi''.
Ajungand la varsta de 72 de ani, Alexandru Ilie si-a dat sufletul in mainile lui Hristos, la 23 februarie 1943.

MamaAna Ilie, mama Parintelui Cleopa, s-a nascut la 10 octombrie 1876 din parinti agricultori si buni crestini. In anul 1902 se casatoreste cu Alexandru, cu care naste zece copii. Dintre acestia, cinci copii - patru baieti si o fata - au intrat in viata monahala.
Ana era o femeie simpla, mica de statura, fara carte, dar cu o memorie deosebita. Ea adeseori plangea, caci avea darul lacrimilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.