Versiuni ale modelului cultural romanesc

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.74

nivel: Facultate

Astfel, fie critica inapoierii fata de Occident, fie critica imitarii valorilor occidentale, modelul cultural romanesc este un model al diviziunii si excluziunii, al unui proces de secularizare abia inceput ( vezi pulsiunile purismului romanesc, tarzii fata de alte culturi in secolul 20). Tentativele de a ascunde aceasta tensiune disruptiva au adus o mitologie paseist-romantica, care a cautat orig[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Versiuni ale modelului cultural romanesc

Astfel, fie critica inapoierii fata de Occident, fie critica imitarii valorilor occidentale, modelul cultural romanesc este un model al diviziunii si excluziunii, al unui proces de secularizare abia inceput ( vezi pulsiunile purismului romanesc, tarzii fata de alte culturi in secolul 20). Tentativele de a ascunde aceasta tensiune disruptiva au adus o mitologie paseist-romantica, care a cautat originaritatea romaneasca fie in arhaitatea culturii noastre pre-crestine, vezi dacismul romanilor, fie in cea crestina anterioara tuturor occidentalilor, romanii sunt crestini din timpurile apostolilor, fie in evadari ideologice de tip fascistoid ori comunist.

Aceste incercari vor continua atata vreme cat tensiunea care sta la baza modelului cultural autohton nu este investitta intr-o constructie sociala, cat este mitologizata si manipulata din punct de vedere politic. Sa nu uitam ca societatea civila romaneasca s-a format dupa faurirea statului roman modern, ca ea a suferit trauma dizolvanta a mai bine de o jumatate de veac de dictatura, in care a fost dusa la limita supravietuirii si ca datorita acestui fapt reactia ei a fost slabita pana la un blocaj strict controlat de putere.

Societatea civila romaneasca nu a fost pe agenda de lucru a factorilor de putere, deoarece lipsea un principiu esential al constructiei sociale, subsidiaritatea, principiu al culturii politice occidentale. Astfel, inadecvarea la standardele occidentale trebuie observata critic, fara nostalgie ori resemnare, prin masurarea corecta a rationalizarii, normalizarii, optimizarii, si globalizarii. Cazul modelului cultural trebuie de asemenea de-dramatizat de lectiile istoricismului romantic care au prevalat.

De-mitologizarea culturii noastre nu trebuie insa sa diminueze eforturile constructive ale unor creatori de modele (Blaga), chiar daca acestea dateaza. In fond caracteristicile culturale ale unui model, exprima tocmai aceasta datare, cultura moderna nu este un model pentru eternitate. Disputa dintre traditionalisti si modernisti trebuie privita ca un angajament de a fixa limitele modelului cultural romanesc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.