Versiuni ale modelului cultural central-european

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.58

nivel: Facultate

Nu intamplator modelul cultural al Vienei fin-de-siccle , pentru a cita titlul uneia din lucrarile celebre despre aceasta tema, intereseaza literatura postmoderna si nu numai, (influenta lui Wittgenstein in filosofia secolului 20), in dorinta de a gasi si inventa la nevoie ascendentele necesare. Acest model cultural a fost de asemenea ocazia istorica pentru a asista la nasterea unor modele cultura[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Versiuni ale modelului cultural central-european

Nu intamplator modelul cultural al Vienei fin-de-siccle , pentru a cita titlul uneia din lucrarile celebre despre aceasta tema, intereseaza literatura postmoderna si nu numai, (influenta lui Wittgenstein in filosofia secolului 20), in dorinta de a gasi si inventa la nevoie ascendentele necesare. Acest model cultural a fost de asemenea ocazia istorica pentru a asista la nasterea unor modele culturale nationale, ori ale unor identitti culturale care au continuat sa se impuna dupa ce modelul unitar, al coeziunii supranationale a incetat sa mai existe.

Este vorba de identitatea ungara, de cea ceha si slovaca, de cea polona, la urma, dar nu in ultimul rand de cea a romanilor transilvaneni, daca vrem chiar de cea a unei provincii culturale deosebite de altele cum este Transilvania. Dar pe langa aceste identitati, este important sa mentionam si alcatuirea unei identitati evreesti moderne, nu doar printr-un ideolog cum este Theodor Herzl, dar prin participarea masiva a atator si atator intelectuali si artisti evrei la viata creuzetului cultural al Vienei.

Faptul ca acest model cultural poate fi privit ca un loc al metamorfozelor culturale se datoreaza unui anume spirit liberal care a caracterizat puterea habsburgilor cel putin pentru o anumita perioada. Apoi trebuie considerata arta politica austriaca de a trata cu diferitele nationalitati, interese, culturi, si de a crea un spatiu, de multe ori insa doar unul virtual, practic inoperabil, consecinta fiind in cele din urma prabusirea acestui imperiu. Trebuie sa insa sa privim formarea acestor identitati culturale intr-o anumita contextualitate culturala, data de circumstantele politice ale Europei

post-napoleoniene mai cu seama, in jocul de interese ale celorlalte doua imperii vecine. Privind in general articularea modelului cultural de care vorbim, trebuie sa notam o prima trasatura a acestui model, organicitatea sa. Cultura acestei arii a fost dominata de ideea unei unitati care sa fie exprimata in diferite domenii ca o diversitatea de stiluri culturale emergand din acelasi trunchi comun.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.