Vero - Istoria Galatiului

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Majoritatea negustorilor din Galati erau romani, producatorii marfurilor - cu foarte mici exceptii - erau tot romani, si numai o parte din cumparatori-exportatorii proveneau din alte spatii entice, era normal ca limba folosita pe piata galateana sa fie romana. Deci invatatura trebuia facuta in aceeasi limba. Cu certitudine, la sfarsitul secolului al XVII-lea exista o scoala pe langa biserica catol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vero - Istoria Galatiului

Majoritatea negustorilor din Galati erau romani, producatorii marfurilor - cu foarte mici exceptii - erau tot romani, si numai o parte din cumparatori-exportatorii proveneau din alte spatii entice, era normal ca limba folosita pe piata galateana sa fie romana. Deci invatatura trebuia facuta in aceeasi limba. Cu certitudine, la sfarsitul secolului al XVII-lea exista o scoala pe langa biserica catolica, sub indrumarea preotului Rossi. Aceasta scoala nu a functionat in mod continuu.

In mod cert, prima scoala din Galati, cu program, epitropi, dascali si invatacei a fost cea infiintata prin hrisovul din 13 august 1765, dat de domnitorul Grigore Alexandru Ghica (1764-1767), pe langa biserica Mavromol. Noua asezare s-a facut de catre domnitor la rugamintea negustorilor din Galati. Egumenul Antonie al Mavromolului, impreuna cu o epitropie compusa din parcalabul Nicolae Ventura si negustorii cei mai alesi din Galati vor chivernisi treburile scolii.

Epitropul Ventura trebuia sa gaseasca "dascal elinesc procopsit la invatatura.....care sa puie toata epistemia spre procopseala si invatatura ucenicilor".Dascalul era sub controlul forului de conducere al Academiei de la Iasi. Scoala, cu sprijinul material obtinut din exploaterea unei carciumi si a parintilor mai bogati, a functionat cu intreruperi si nu se cunosc obiectele de studiu si nici numarul de elevi care au urmat cursurile scolii.

Dupa patru decenii de la infiintarea primei scoli din Galati , domnitorul Constantin Moruzi a hotarat sa reinfiinteze scoala de la Mavromol "de elineasca si moldoveneasca" si sa infiinteze scoli asemanatoare la Focsani, Barlad si Chisinau. Probabil, limba romana in scolile din Moldova s-a introdus la insistentele invatatului mitropolit Veniamin Costachi (1803-1842). Scoala avea doi dascali - unul moldovenesc si unul elinesc, primul trebuia sa-i invete pe elevi scrisul, cititul si muzica, al doilea se ocupa de gramatica, "esopie", arta dialogului si stratigemate lui Polien si "cate altele sunt ca aceste usoare si folositoare incepatorilor ucenici".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.