Verigile functionale ale limbajului

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Comunicarea are o functie sociala si in ideea ca ea dirijeaza comportamentul uman printr-o serie de reguli. Vorbim de un ansamblu de norme verificate in timp, avand prestigiul etic recunoscut de o comunitate umana (sa ne gandim, de exemplu, la formulele de salut din lumea satului).Comunicarea se petrece in clipa in care persoanele atribuie o semnificatie mesajelor referitoare la comportament. Se s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Verigile functionale ale limbajului

Comunicarea are o functie sociala si in ideea ca ea dirijeaza comportamentul uman printr-o serie de reguli. Vorbim de un ansamblu de norme verificate in timp, avand prestigiul etic recunoscut de o comunitate umana (sa ne gandim, de exemplu, la formulele de salut din lumea satului).Comunicarea se petrece in clipa in care persoanele atribuie o semnificatie mesajelor referitoare la comportament. Se spune ca si celelalte vietati comunica si un recunoscut poet din perioada totalitara - Mihai Beniuc- avea un doctorat in "Inteligenta si psihologia animalelor".

Noi insa credem in comunicarea umana. Considerand astfel, pentru noi comunicarea reprezinta un proces, dar unul mutual, mai precis, fiecare parte o influenteaza pe cealalta, un proces dinamic si reciproc.Emitatorul transmite informatii unei alte parti, dar receptorul poate fi reprezentat de mai multe persoane. Intre cele doua componente ale comunicarii exista un proces interactiv, marcat prin feed back.

In schema, am incercat sa urmarim verigile functionale ale limbajului. De ce? Cunosc, din cultura mea generala, ca limbajul reprezinta un produs al mintii. Din punct de vedere functional, dinamic, limbajul are o desfasurare in flux si se realizeaza prin interactiunea a doua componente:1. Veriga de receptie si de interpretare (decodificare) asigura asimilarea structurilor limbii si interiorizarea lor in calitate de structuri psihice, individuale, receptarea si intelegerea limbajului apartinand celorlalti semeni, adresat in forma orala si scrisa.

2. Veriga executiva asigura legatura dintre cuvintele perceptibile, adica articulabile, inteligibile si folosirea independenta a limbajului oral sau scris in procesul comunicarii.
In schema noastra am consemnat centrele limbajului (exprimarea verbala) dar si centrul dinamicii mainilor precum si celelalte valori ale comunicarii, privita ca proces anatomic.In termeni generali, separam un limbaj extern (care poate fi perceput de cei din jur - oral sau scris - evident in intonatie, ritm, fluenta, adresat uneori unui destinatar absent, un mesaj foarte riguros, organizat, stapanit) de limbajul intern (in procesele mentale - gandirea pentru sine, adica mecanismul principal al vietii noastre psihice).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.