Ventilatoare

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Liceu

Energia cinetica a aerului curgand in carcasa trebuie transformata in energie de presiune. Aceasta se poate realiza prin doua masuri constructive: prin forma spirala a carcasei care, oferind majorari ale sectiunii mai mari decat cele corespunzatoare cresterii debitului de aer, asigura viteze medii ale curentului micsorate si deci presiuni statice crescute in directia de curgere; o a doua masura es[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ventilatoare

Energia cinetica a aerului curgand in carcasa trebuie transformata in energie de presiune. Aceasta se poate realiza prin doua masuri constructive: prin forma spirala a carcasei care, oferind majorari ale sectiunii mai mari decat cele corespunzatoare cresterii debitului de aer, asigura viteze medii ale curentului micsorate si deci presiuni statice crescute in directia de curgere; o a doua masura este pusa in evidenta de fig.1.3 care arata forma de difuzor pe care o capata carcasa inaintea gurii de refulare.

Datorita unor conditii impuse de necesitati practice, forma si dimensiunile carcasei nu permit transformarea integrala a energiei cinetice in energie de presiune. Din aceasta cauza, dupa cum se va vedea mai departe, este aproape intotdeauna avantajos sa se monteze la gura de refulare a ventilatorului un difuzor care sa continue aceasta transformare de energie si sa permita astfel ventilatorului sa dezvolte intreaga presiune pe care este capabil s-o creeze.La constructiile actuale de ventilatoare centrifuge, paletele au trei forme de baza: curbe si inclinate inainte, curbe si inclinate inapoi si radiale.

Inclinarea paletelor inainte sau inapoi este raportata la sensul de miscare a ro-torului (fig. 1.1). Aceasta clasificare este arbitrara si imprecisa, deoarece ea nu reflecta nici caracteristicile constructive si nici particularitatile hidrodinamice ale masinii. Schimband turatia unui ventilator, presiunea sa se modifica si ca atare ventilatorul ar putea fi incadrat simultan in cel putin doua clase de presiune.
Este insa de retinut ca in mod practic, ventilatoarele centrifuge se construiesc pentru presiuni totale cuprinse intre 20 si 1000mm H2O. Peste aceasta ultima cifra constructia ventilatorului trebuie modificata, intrand in domeniul unor alte categorii de masini.

Dupa natura utilizarii lor, ventilatoarele centrifuge au constructie obisnuita pentru aer curat la temperatura ambianta, constructie anticoroziva pentru functionarea cu aer incarcat cu gaze sau vapori corozivi, constructie speciala cu lagare racite cu apa pentru vehicularea mediilor cu temperatura ridicata, constructie sigura contra exploziilor (de obicei din tabla de aluminiu) pentru functionarea cu aer incarcat cu gaze sau vapori explozivi, constructie speciala pentru transportul aerului cu suspensii solide etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.