Veniturile bugetului de stat al Romaniei

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Sub aspect politic, fiecare impozit trebuie sa raspunda unor cerinte, sa concorde cu anumite principii. Pentru prima data, asemenea principii au fost formulate de Adam Smith, reprezentant de seama al economiei politice clasice, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Aceste principii sunt astazi urmatoarele: justetea impunerii (echitatea fiscala), certitudinea impunerii, comoditatea perceperi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Veniturile bugetului de stat al Romaniei

Sub aspect politic, fiecare impozit trebuie sa raspunda unor cerinte, sa concorde cu anumite principii. Pentru prima data, asemenea principii au fost formulate de Adam Smith, reprezentant de seama al economiei politice clasice, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Aceste principii sunt astazi urmatoarele: justetea impunerii (echitatea fiscala), certitudinea impunerii, comoditatea perceperii impozitelor, randamentul impozitelor, proportionalitatea impunerii, progresivitatea impunerii, realitatea impunerii, moralitatea impunerii, neutralitatea fiscala.

1. Justetea impunerii (echitatea fiscala) este cel mai important principiu, care consta in aceea ca platitorii trebuie sa contribuie cu impozite si taxe, in functie - pe cat posibil - de veniturile pe care le realizeaza sau averea pe care o detin.
Echitatea fiscala presupune dreptate si justitie sociala in repartizarea sarcinilor fiscale pe clase si categorii sociale.
Intelegerea echitatii fiscale necesita delimitarea notiunilor de egalitate in fata impozitelor si de egalitate prin impozite.

In aprecierea echitatii fiscale trebuie facuta o deosebire neta intre egalitatea matematica (aparenta) a sarcinilor fiscale si egalitatea reala (efectiva) a acestor sarcini. In acest sens, nu este suficient sa se aplice un impozit egal la venituri egale, ci este necesar ca la calcularea si incasarea impozitelor sa se aiba in vedere situatia fiecarei persoane in parte (casatorita, necasatorita, cu sau fara copii, cate persoane are in int2.

Certitudinea impunerii, potrivit careia marimea impozitelor datorate statului de catre fiecare persoana juridica si fizica trebuie sa fie certa si nu arbitrara. Principiul certitudinii impunerii reclama ca termenele, modalitatile si sumele de plata sa fie clare, precise pentru fiecare platitor. Acest principiu a urmarit lichidarea arbitrariului, a bunului plac in stabilirea si incasarea impozitelor. Formuland acest principiu, A. Smith aprecia ca un grad mic de nesiguranta constituie un defect mai mare decat un grad considerabil de nedreptate.retinere, varsta acestora, etc.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.