Venere si madone - Mihai Eminescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.78

nivel: Liceu

Venera, tipul femeii adulterine, ce e frumoasa, dar infidela sotului sau, iar Madona e considerata femeia ideala pentru ca e casta, pura, sfanta. Poetul vine cu proiectia femeii ideale asupra femeii iubite.
Poezia de fata este impartita in trei parti. Prima parte e compusa din primele patru catrene. Iata cum comenteaza Al. Philippide despre prima strofa: "Eminescu e din fire un bastinas al [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Venere si madone - Mihai Eminescu

Venera, tipul femeii adulterine, ce e frumoasa, dar infidela sotului sau, iar Madona e considerata femeia ideala pentru ca e casta, pura, sfanta. Poetul vine cu proiectia femeii ideale asupra femeii iubite.
Poezia de fata este impartita in trei parti. Prima parte e compusa din primele patru catrene. Iata cum comenteaza Al. Philippide despre prima strofa: "Eminescu e din fire un bastinas al acestei lumi de care vorbeste in "Venere si Madona": si el gandeste in basme, adica gandeste poetic.

Totodata insa trebuie adaugat ca mintea lui e tot asa de potrivita si pentru abstractii, pentru cugetare pura; el avea cunostinte temeinice de filosofie si a tradus pasajele dei Critica ratiunii pure a lui Kant. Ce inseamna a gandi poetic? Gandirea poetica nu este creatie de imagini. Imaginea poate sa ilustreze o gandire poetica, nu se confunda insa cu aceasta. Gandirea poetica s-ar putea defini drept acea miscare a mintii care, trecand peste oranduiala obisnuita a fenomenelor, gaseste in lume apropieri si afinitati sau deosebiri si contraste care ne uimesc si ne dau sentimentul frumusetii."

Tot in prima parte, Eminescu ne face portretul Madonei, care are "diadema de stele", "surasul bland", "fata pala-n raze blonde, chip de inger, dar femeie", ca in partea a doua Venera sa fie numita "Femeie stearpa, fara suflet, fara foc", "crudo" sau "bacanta". Aceste invinuiri socante, pe fata, starnesc revolta, dezamagire, durere in inima iubitei, ceea ce descoperim in ultima parte a poeziei pentru caiubita, asemanata aici cu Venera, plange. Eul liric isi da seama ca "a fost cruda-nvinuirea" si, prin faptul ca ii cade la picioare, iubitul ii cere iertare si-i saruta mainile.

In ultimele doua versuri iubita, asa cum este ea, e considerata sfanta tocmai prin faptul ca iubeste si este iubita la randul sau. Aici apare din nou antiteza pentru ca Venera este numita din nou demon, dar portretul ei este acum schimbat pentru ca are "ochi mari si parul blond".Daca in primele doua parti timpul verbal este trecutul, in ultima parte se schimba perspectiva, pentru ca timpul folosit e prezentul.D.Popovici trateaza aspectul mitologic al poeziei "Venere si Madona" si iata ce spune despre aceasta:

"Inceputul ei (poeziei) trada o puternica atasare de figurile mitologiei eline, el simtea o inclinare adanca pentru idealurile unei lumi care apucase demult, dar care lasase mostenire timpurilor noastre gandirea mitica si expresia poetica. Din bogata galerie a personajelor mitologiei eline, poetul izola cu acel prilej figura zeitei Venus, imagine a frumusetii dupa conceptia elina, frumusete de forme si de voluptati in fata careia se ridica idealul frumusetii morale concretizata, in crestinism, de figura Madonei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.