Vederea

1x punct

categorie: Fizica

nota: 8.91

nivel: Liceu

Prin ochi primim cele mai multe informatii din lumea exterioara.Dupa calculele unui cercetator80*/* din amintirile pe care le pastram sunt inregistrate prin vedere.
Ochiul are rolul de a ne furniza informatii-sub forma unor imagini colorate -despre adancimea,distanta si miscarea obiectului care ne inconjoara.
Daca ne uitam la un aparat de fotografiat,vom putea intelege mai bin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vederea

Prin ochi primim cele mai multe informatii din lumea exterioara.Dupa calculele unui cercetator80*/* din amintirile pe care le pastram sunt inregistrate prin vedere.
Ochiul are rolul de a ne furniza informatii-sub forma unor imagini colorate -despre adancimea,distanta si miscarea obiectului care ne inconjoara.
Daca ne uitam la un aparat de fotografiat,vom putea intelege mai bine cum functioneaza ochiul nostru.Portiunea anterioara a ochiului functioneaza ca o lentila optica,la fel ca lentila de sticla a aparatului de fotografiat.Lentila optica este un corp cu una sau 2 suprafete curbe formate dintr-un material transparent.Lumina patrunsa printr-un asemenea corp se refracta.
Portiunea intunecata din centrul ochiului,pupila,regleaza cantitatea de lumina primita.Cand lumina este slaba,pupila va fi mai mare,daca se micsoreaza,va lasa o cantitate mai mica de lumina,la fel ca in cazul diafragmei din spatele lentilei aparatuliu de fotografiat.Stratul din profunzimea globului ocular,retina,corespunde filmului fotografic.
Cum functioneaza ochiul?!
Ochiul nostru e mult mai complex decat aparatul foto.Cu ajutorul aparatelor foto nu putem decat sa fixam imaginiledin lumea exterioara pe un film fotografic,in timp ce animalele si oamenii pot interpreta informatia aparuta pe retina si pot actiona potrivit informatiei primite.
Acesteste posibil datorita faptului ca prin intermediul nervului optic ochiul are legatura cu creierul.Nervul optic se ataseaza de globul ocularla portiunea posterioara a acestuia intr-un mic pedicul.Informatia optica interceptata de retina este transmisa prin nervul optic la creier.Informatiile se transmit sub forma unor pulsuri electrice in creier,care le si decodeaza.
Cei 2 ochi privesc din unghiuri putin diferite obiectele din lumea exterioara,de aceea si informatiile transmise la creier sunt oarecum diferite.Creierul nostru insa "invata" inca din primele zile sa asambleze cele 2 imagini,de aceea nu vedem obiectele in dublu exemplar.
Creierul transforma imaginea vazuta din pozitie intoarsa in pozitie dreapta.Lumina este refractata in cristalin si va proiecta pe retina o imagine inversata.Deoarece nu putem privi lumea,toata viata stand in cap,creierul "citeste " imaginea si o reintoarce imediat in pozitie dreapta.Pentru a invata acest lucru e nevoie de ceva timp,de aceea bebelusii vad la inceput lumea intoarsa cu capul in jos.
De ce se modifica marimea pupilei?
Pupila este deschiderea aflata in centrul stratului care da culoare ochiiului:irisul.Cantitatea de lumina care patrunde prin pupila este reglata de iris.La lumina puternica irisul se contracta.Pupila se va micsora,lasand doar o cantitate redusa de lumina pe suprafata retinei.La lumina crepusculara irisul se relaxeaza,pupila se dilata,si lasa sa patrunda mai multa lumina in ochi.Pupila se poate dilata si sub influenta unor emotii puternice(iubire,teama).
Componentele ochiului
Ochiul uman este asemanator cu o bila.In fata exista un mijloc transparent,putin proeminent,corneea.Aceasta este legata de stratul care formeaza albul ochiului si acopera de jur imprejur globul ocular-sclerotica.Marginile scleroticii sunt prevazute cu o retea bogata de vase sangvine.
Corneea este primul mediu de refractie a luminii-lentila optica-prin care trece lumina.
Pozitia si forma ei nu pot fi modificate,si ca urmare,nici distanta focala.
Sub cornee se afla irisul.Acesta da culoarea ochiului -de cele mai multe ori caprui,albastru sau verde.Irisul este de fapt un disc musculos,cu o gaura in centru,pupila.Lumina patrunde in interiorul ochiului prin pupila.
Umoarea apoasa dintre cornee si iris ajuta la mentinerea curateniei corneei si indeparteaza germenii lor.
Adaptarea cristalinului
Imediat dupa iris urmeza cristalinul,cel de-al doilea mediu de refractie,care este insa mobil si elastic.El este fixat de
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.