Vedeniile Proorocului

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Conform traditiei talmudice ,Rabbi Hananiah ben Hezekiah, un invatat din sec. I d. Hr., a consumat trei sute de amfore de untdelemn cand a incercat sa explice pasajele dificile din cartea lui Iezechiel:din pricina discrepantelor ei cu invataturile Torei, cartea se afla in pericol de a fi indepartata din canon, de n-ar fi fost stradaniile migaloase ale lui Rabbi Hananiah ben Hezekiah.Din pacate, ro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vedeniile Proorocului

Conform traditiei talmudice ,Rabbi Hananiah ben Hezekiah, un invatat din sec. I d. Hr., a consumat trei sute de amfore de untdelemn cand a incercat sa explice pasajele dificile din cartea lui Iezechiel:din pricina discrepantelor ei cu invataturile Torei, cartea se afla in pericol de a fi indepartata din canon, de n-ar fi fost stradaniile migaloase ale lui Rabbi Hananiah ben Hezekiah.Din pacate, roadele muncii lui nu ne-au fost pastrate;

scopul a fost insa atins, altminteri am stii acum mult mai putin despre acest capitol al traditiei profetice.Cartea lui Iezechiel se caracterizeaza nu doar printr-o forta aparte, ci si prin originalitate, manifestata atat in continutul gandirii sale, cat si in limbajul adoptat.Dupa mai multi comentatori, Iezechiel pare sa fi fost primul profet care si-a pus extensiv cuvintele in scris.Multe din profetiile lui par sa fi fost concepute ca forma literara de comunicare.
Cartea este greu de interpretat deoarece este plina de imagini simbolice .

Autorul foloseste vedenii, proorocii, pilde, semne si acte simbolice pentru a dramatiza mesajul lui Dumnezeu fata de poporul Lui aflat in captivitate si fata de cei care se mai aflau in Ierusalim .Context Istoric;Regele Manase (cca 698-643 i. Hr.) a avut o influenta determinanta, in Iuda, asupra destinului poporului sau, datorita faptului ca i-a adus pe oameni in ratacire, acceptand in mod oficial cultului zeului canaanit, Baal, in regatul sau.In cazul in care nu se pocaiau, Domnul Dumnezeu le harazise pedepse aspre si Isi facuse cunoscuta judecata prin proorocii Sai.

Asa dupa cum am aratat, in vremea domniei lui Iosia, Iezechiel ajunsese la varsta adulta.Evlavia lui Iosia s-a facut cunoscuta atunci cand regele a poruncit ca toti idolii sa fie starpiti din Ierusalim si din toata Iudeea.La douazeci si sase de ani, a poruncit sa se restaureze casa Domnului, cu ducerea la bun sfarsit a acestei lucrari fiind insarcinat marele preot Hilchia.Cu acest prilej, s-a descoperit intre zidurile de la Templu o copie a Legii(cf II Cronici 34, 14-15).

In anul 609 i. Hr., Iosia a incercat sa-l opreasca pe faraonul Neco al II -lea , care se indrepta spre nord, cu gand sa ofere sprijin militar asirienilor, in confruntarea acestora cu babilonienii.Iosia a fost grav ranit de catre arcasii egipteni, in batalia de la Megido.Intors la Ierusalim, Iosia si-a dat obstescul sfarsit, in jalea intregii cetati.
Poporul tarii a inaltat rege in Ierusalim pe fiul lui Iosia, Ioahaz(609 i. Hr.), in locul tatalui sau.

Dar acesta a facut numai rautati inaintea lui Dumnezu, iar faraonul Neco nu a fost de acord cu aceasta succesiune si l-a impiedicat pe Ioahaz de la domnie, punand in locul lui, ca rege, pe fratele lui, Ioiachim(609-598 i. Hr.),ca vasal al Egiptului. In anul 605 i. Hr., la Carchemis, pe Eufrat, s-a confruntat armata lui Nabucodonosor cu fortele aliate asiriene si egiptene, iar babilonienii au invins si ca atare, au inaintat spre sud, invadand regatul Iuda.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.