Vechiul Regim si Revolutia. O schimbare in continuitate

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Cele trei carti ale lucrarii sale "Vechiul Regim si Revolutia" creeaza o noua imagine a procesului sociologic complex care a fost Revolutia franceza, pe care il defineste ca fiind urmare directa a tuturor evenimentelor care l-au precedat in plan istoric.

Sa despartim putin sintagma "Vechiul Regim si Revolutia" de opera lui Tocqueville. Din perspectiva pur istorica, putem identifica [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vechiul Regim si Revolutia. O schimbare in continuitate

Cele trei carti ale lucrarii sale "Vechiul Regim si Revolutia" creeaza o noua imagine a procesului sociologic complex care a fost Revolutia franceza, pe care il defineste ca fiind urmare directa a tuturor evenimentelor care l-au precedat in plan istoric.

Sa despartim putin sintagma "Vechiul Regim si Revolutia" de opera lui Tocqueville. Din perspectiva pur istorica, putem identifica un Vechi Regim si in istoria Romaniei din ultimul secol, in persoana regimului comunist care a condus tara pana in 1989. Si, procedand astfel, vom putea identifica si o Revolutie proprie Romaniei, in miscarea din decembrie 1989. Astfel, sintagma creata de Alexis de Tocqueville pentru a identifica evenimentele petrecute in cadrul secolului XVIII este bine echipata pentru a descrie evenimentele care s-au petrecut cu doua secole mai tarziu in spatiul romanesc.

Avem doua procese istorice si sociologice care pot fii descrise prin aceiasi sintagma. Iar unul dintre procese, cel al Revolutiei franceze, beneficiaza de o analiza deosebita. Putem oare sa aplicam observatiile lui Tocqueville privind Vechiul Regim absolutist si Revolutia franceza asupra regimului comunist roman si asupra Revolutiei din decembrie 1989? Acesta este demersul pe care il voi incerca in ceea ce urmeaza.

Asa cum Revolutia franceza nu a dorit, in fapt, sa distruga puterea politica, nici Revolutia din Decembrie 1989 nu a atacat puterea politica in sine. Ambele miscari revolutionare au atacat si dorit sa inlature regimul politic care se afla la conducerea statului. Revolutionarii francezi doreau sa elimine sistemul monarhic pe cand revolutionarii romani doreau disparitia regimului comunist, de natura totalitara.

Se dorea crearea unor noi regimuri politice, acceptate de revolutionari, care sa mareasca, in fapt, puterea politica a statelor in cadrul carora revolutiile se desfasurau. Trebuie negat caracterul anarhic al celor doua revolutii. Ele sprijineau puterea politica in sine si cautau sa si-o insuseasca eliminand doua regimuri politice care nu mai putea fi acceptate din diferite motive. [2]

Tocqueville remarca faptul ca institutiile din intreaga Europa erau in ruine si exemplifica, afirmand ca, in fapt, toate legile, toate organizarile si delimitarile traditionale erau doar aparente. Daca limitam campul de actiune al afirmatiei la Europa de Est, aflata sub dominatie comunista, afirmatie isi pastreaza veridicitatea. Institutiile comuniste erau ruinate, pentru ca ele erau aparente care ascundeau interventia directa a statului comunist in toate aspectele societatii.

Tinta Revolutiei franceze a fost sa elimine dintr-o data, cu brutalitate si eficient, aparentele acestor vechi sisteme feudale pentru a face loc noilor organizari si instituitii care, in cele din urma, incet, in timp, ar fi reusit oricum sa se substituie Vechiului Regim. Caracterul Revolutiei romane a fost mai radical, iar ideea de schimbare a vechilor institutii, lipsite de esenta este cumva denaturata, pentru ca este dificil sa identificam, sub aparenta institutiilor comuniste, o organizare noua care sa le poata inlocui, in timp, intr-un mod pasnic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.