Vechimea domeniului Craiovestilor

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Vechimea domeniului acestei familii este sugerata si de urmatorul fapt.care reiese din analiza pricinilor constatate in documentele folosite aici, pentru satele cu origine cunoscuta. Din totalul de 91 de sate mostenite de la Neagoe Strehaianu, urnusii sai au purtat pricini pentru 29 de sate. Dintre aceste pricini, 7 au fost procese de revendicari pornite de Craiovesti, pentru sate ce le fusesera c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vechimea domeniului Craiovestilor

Vechimea domeniului acestei familii este sugerata si de urmatorul fapt.care reiese din analiza pricinilor constatate in documentele folosite aici, pentru satele cu origine cunoscuta. Din totalul de 91 de sate mostenite de la Neagoe Strehaianu, urnusii sai au purtat pricini pentru 29 de sate. Dintre aceste pricini, 7 au fost procese de revendicari pornite de Craiovesti, pentru sate ce le fusesera cotropite in rastimpurile candfimilia era prigonita de domni, iar 22 sunt procese de succesiune, iscate intre urmasii Ciiovestilor.

Cu alte cuvinte, pentru cele 91 sate de mostenire nu constatam nici un proces hcare sase fi contestat vechiul drept de stapanire al Craiovestilor. Cu totul alta este situatii celor 21 sate achizitionate si de danie domneasca. Pentru ele s-au iscat 12 procese si in toate cazurile a fost contestat tocmai dreptul de stapanire al Craiovestilor, care sunt invinuiti de cotropire.

Faptul ca in legatura cu satele de mostenire nu s-au ivit asemeneaontestatii, desi numarul lor era de peste patru ori mai mare decat cel al achizitiilor, arata caavem de-a face cu un domeniu vechi, ca stapanirea lui Neagoe Strehaianu in satele sale numai facea obiect de litigiu. imprejurarea ca noi posedam astazi nurrfai un mic numar de documente din secolul al XV-lea nu infirma aceasta concluzie, deoarece chiar in acde putine documente gasim consemnate procese privitoare la alte domenii boieresti, mulimai mici decat cel al Craiovestilor, iar pe de alta parte, prigonirile anterioare anului 13(0 ne sunt cunoscute si din izvoare de dupa aceasta data.

Danii, si din acesta cauza, cand voiau totusi sa daruiasca, ei se vedeau nevoiti sa cumpere sate "din agonisita lor", cum se precizeaza adesea in documente. Constatarea se refera nu numai la Vlad Calugarul, cel mai mare cumparator de sate dintre domnii de pana la el, pe care le achizitioneaza in scopul de a-si inzestra ctitoriile, ci si la Vladislav II insusi, despre care aflam ca a cumparat o jumatate de sat, pentru a o darui unei manastiri1- Atat predecesorul, cat si urmasul lui Vladislav, adica Vlad Dracul si Vlad Tepes, fac acelasi lucru: primul cumpara o vie spre a o darui manastirii Govora, iar ultimul doua sate, pentru care plateste, dupa un izvor tarziu, importanta suma de 360 000 aspri, spre a-si inzestra o sora. Este evident ca, din sate cumparate, nici un domn nu ar fi putut darui cuiva un domeniu de marimea celui stapanit de Neagoe Strehaianu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.