Vechi inscrieri in scrieri - teritoriu si arhitectura

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Uitam ca, in societatile care nu cunosc scrierea, organizarea spatiului construit reiese din concurenta ansamblului de practici si de reprezentari sociale, fara ca un cuvint sa desemneze reflectarea ideii de amenajare spatiala. Uitam de asemenea ca in cultura araba nu a existat niciodata macar un singur text specializat privind structurarea spatiilor urbane, de a caror complexitate arhitectii si u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vechi inscrieri in scrieri - teritoriu si arhitectura

Uitam ca, in societatile care nu cunosc scrierea, organizarea spatiului construit reiese din concurenta ansamblului de practici si de reprezentari sociale, fara ca un cuvint sa desemneze reflectarea ideii de amenajare spatiala. Uitam de asemenea ca in cultura araba nu a existat niciodata macar un singur text specializat privind structurarea spatiilor urbane, de a caror complexitate arhitectii si urbanistii occidentali sint astazi uimiti.

Altfel spus, ignoram sau cunoastem deformat faptul ca elaborarea si autonomizarea unui discurs fondator al spatiului este de origine recenta si occidentala. Diseminarea sa era inevitabila atita timp cit, gratie revolutiei industriale, patronul cultural occidental se impune, de bunavoie sau prin forta". [4] De aceea, pentru a studia reteaua teoretica care uneste arhitectura si teritoriul in interiorul unei constructii discursive despre spatiul edificat, recursul la textele instauratoare ale "stiintei" arhitecturale si urbanistice este absolut necesar.

Termenul insusi de text instaurator apartine tot autoarei mai sus citate: pentru a depista care sint acele texte a caror forta de transgresie stabileste cu spatiul construit o relatie inaugurala, texte care fondeaza gindirea arhitectural-urbanistica de astazi, Francoise Choay stabileste o taxinomie a discursurilor referitoare la spatiul edificat incepind din Antichitate. Ea stabileste mai multe tipuri de texte: inaugurale, realizatoare, argumentative, prescriptive, comentatoare, descriptive etc. Textul instaurator este cel care "isi da ca obiectiv explicit constituirea unui aparat conceptual autonom permitind conceperea si realizarea de spatii noi si neavenite".

In aceast registru sint incluse trei categorii de texte: tratatele de arhitectura, utopiile si, mai tirziu, scrierile propriu zise de urbanism, texte care se solidarizeaza in proiectul lor fondator de spatiu. Tratatele elaboreaza un tip de concepere a spatiului prin aplicarea de principii si de reguli, utopiile propun conceptia prin imitarea unor modele, doua tipuri diferite de atitudini in fata proiectului constructor.

Ambele atitudini fac parte integranta din teoriile moderne de urbanism, pe care le-au marcat cu "o pecete indelebila " [6]. Trecute prin filtrul criteriilor de continut si de forma literara stabilite de autoare, De re aedificatoria a lui Leon Battista Alberti si Utopia lui Thomas Morus sint primele in cele doua tipuri selectate; scrierile anterioare lor intra in alte categorii textuale, chiar daca sint inrudite in multe sau daca au contribuit la constructia textelor instauratoare. Asa cum nu intra in baremele propuse nici multe dintre scrierile care se autointituleaza ca atare si sint ulterioare celor doua [7].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.