Vatican - descriere generala

3x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Liceu

2.1. Teritoriul
Numele locului este antic predatand crestinismul. Denumirea provine din limba latina Mons Vaticanus, Colina Vatican. Este parte a Mons Vaticanus si a fostelor campuri Vaticane unde a fost construita Bazilica Sfantul Petru. Aici se mai afla si rezidenta papilor numita Palatul Apostolic cu Capela Sixtina si muzeele Vaticanului, dar si cu multe alte cladiri. Zona nu a fost nici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vatican - descriere generala

2.1. Teritoriul
Numele locului este antic predatand crestinismul. Denumirea provine din limba latina Mons Vaticanus, Colina Vatican. Este parte a Mons Vaticanus si a fostelor campuri Vaticane unde a fost construita Bazilica Sfantul Petru. Aici se mai afla si rezidenta papilor numita Palatul Apostolic cu Capela Sixtina si muzeele Vaticanului, dar si cu multe alte cladiri. Zona nu a fost niciodata incorporata total in aglomeratia urbana a Romei pana la sfarsitul secolului trecut fiind separata de oras de fluviul Tibru. Zona a fost astfel considerata ca teren agricol din afara orasului si nu a fost inclusa in zona inconjurata de zidurile orasului.

In anul 1929 cand au fost pregatite documentele Tratatului de la Lateran, faptul ca o buna parte a teritoriului propus a fost deja inconjurat cu zid, a dus la forma actuala a statului. Pentru unele parti ale frontierei unde nu era zid exista linia unor cladiri care suplinea partea de frontiera, iar pentru unele mici parti un zid modern a fost construit. Teritoriul include Piata Sfantul Petru care nu a putut fi izolata de restul Romei si astfel o mare parte a granitei imaginare cu Italia urmareste extremitatea pietei si se uneste cu Piazza Pio XII si Via Paolo VI.

Desi nu au fost incluse din punct de vedere tehnic in teritoriul Vaticanului de catre Tratatul de la Lateran, unele proprietati ale Sfantului Scaun au un statut extrateritorial asemanator celui al ambasadelor straine. Acestea includ rezidenta papala de vara de la Castelgandolfo de pe dealurile din apropiere, Bazilica Laterana, bazilicile Sf. Maria Mare si Sf. Paul in afara zidurilor precum si o serie de cladiri de la Castelgandolfo. Acestea sunt patrulate de agenti de politie ai Vaticanului si nu de politia italiana. In piata Sfantul Petru ordinea este asigurata de ambele servicii de politie.Intreg teritoriul statului Vatican este inscris din anul 1984 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

2.2. Seful statului
Seful statului este papa, care pe langa autoritatea suprema executiva, legislativa si judecatoreasca este si seful guvernului. Aceasta este o monarhie electiva non-ereditara cu un suveran care exercita autoritate absoluta, adica putere suprema legislativa, executiva si judecatoreasca nu doar peste statul Vatican, dar si peste Sfantul Scaun. Suveranul este ales pe viata in conclav de cardinalii sub 80 de ani. Subordonatii sai principali din punct de vedere al conducerii statului sunt Secretarul de Stat, presedintele Comisiei Ponficale pentru Statul Vatican si guvernatorul statului Vatican.

In prezent papa este Benedict XVI, nascut Joseph Ratzinger in Germania. Tarcisio Bertone din Italia este Secretar de Stat. Edmund Cardinal Szoka, de origine poloneza, nascut in America, este atat presedinte al Comisiei Pontificale, cat si guvernator. Szoka si-a pastrat functia din timpul papei Ioan Paul al II-lea, fiind renominalizat in functie de succesorul acestuia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.