Vatican

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Vatican
Întreaga țară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, papa și astfel poate fi
considerat un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici. În zilele noastre locuința papei este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeței și al numărului de locuitori. Este reședi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vatican

Referat despre Vatican
Întreaga țară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, papa și astfel poate fi
considerat un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici. În zilele noastre locuința papei este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeței și al numărului de locuitori. Este reședința teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instuțională reprezentată de către papa, episcopul Romei și prin urmare principala reședință ecleziastică a Bisericii Catolice.

Teritoriul
Numele locului este antic predatând creștinismul. Denumirea provine din limba latină Mons Vaticanus, Colina Vatican. Este parte a Mons Vaticanus și a fostelor câmpuri Vaticane unde au fost construită Bazilica Sfântul Petru. Aici se mai află și rezidența papilor numită Palatul Apostolic cu Capela Sixtină și muzeele Vaticanului, dar și cu multe alte clădiri. Zona nu a fost niciodată încorporată total în aglomerația urbană a Romei până la sfârșitul secolului trecut fiind separată de oraș de râul Tibru. Zona a fost astfel considerată ca teren agricol din afara orașului și nu a fost inclusă în zona înconjurată de zidurile orașului. În anul 1929 când au fost pregătite documentele Tratatului de la Lateran, faptul că o bună parte a teritoriului propus a fost deja înconjurat cu zid, a dus la forma actuală a statului.

Pentru unele părți ale frontierei unde nu era zid exista linia unor clădiri care suplinea partea de frontieră, iar pentru unele mici părți un zid modern a fost construit. Teritoriul include Piața Sfântul Petru care nu a putut fi izolată de restul Romei și astfel o mare parte a graniței imaginare cu Italia urmărește extremitatea pieței și se unește cu Piazza Pio XII și Via Paolo VI. Deși nu au fost incluse din punct de vedere tehnic în teritoriul Vaticanului de către Tratatul de la Lateran, unele proprietăți ale Sfântului Scaun au un statut extrateritorial asemănător celui al ambasadelor străine. Acestea includ rezidența papală de vară de la Castelgandolfo de pe dealurile din apropiere, Bazilica Laterană, bazilicile Sf. Maria Mare și Sf. Paul în afara zidurilor precum și o serie de clădiri de la Castelgandolfo. Acestea sunt patrulate de agenți de poliție ai Vaticanului și nu de poliția italiană. În piața Sfântul Petru ordinea este asigurată de ambele servicii de poliție.

Șeful statului
Șeful statului este papa, care pe lângă autoritatea supremă executivă, legislativă și judecătorească este și șeful guvernului. Aceasta este o monarhie electivănon-ereditară cu un suveran care exercită autoritate absolută, adică putere supremă legislativă, executivă și judecătorească nu doar peste statul Vatican, dar și peste Sfântul Scaun. Suveranul este ales pe viață în conclav de cardinalii sub 80 de ani. Subordonații săi principali din punct de vedere al conducerii statului sunt Secretarul de Stat, președintele Comisiei Ponficale pentru Statul Vatican și guvernatorul statului Vatican.

În prezent papa este Benedict XVI, născut Joseph Ratzinger în Germania. Angelo Cardinal Sodano din Italia este Secretar de Stat. Edmund Cardinal Szoka este atât președinte al Comisiei Pontificale cât și guvernator, născut în America de origine poloneză. Sodano și Szoka și-au păstrat funcțiile din timpul papei Ioan Paul al II-lea fiind renominalizați în funcții de succesorul acestuia.


Teritoriul Vaticanului în conformitate cu Tratatul de la Lateran
Se presupune că această parte a Romei original nelocuită (ager vaticanus) a fost considerată întotdeauna un loc sacru sau cel puțin indisponibil pentru locuit, chiar înaintea sosirii creștinismului. În 326 prima biserică, bazilica lui Constantin, a fost construită peste mormântul Sfântului Petru, care a fost înmormântat într-un cimitir obișnuit în acel loc, iar din acel moment zona a început să fie populată, dar in special de case de locuit legate de activitatea Sfântului Petru.

Papii în rolul lor secular au început să sosească pentru a conduce regiunile din vecinătate și prin intermediul Statelor Papale, au condus o mare parte din peninsula italică pentru mai mult de o mie de ani până la mijlocul secolul XIX, când cea mai mare parte din teritoriul Statelor Papele a fost ocupate de nou creatul Regat al Italiei. Multă vreme Vaticanul nu a fost locuința papilor, ci Palatul Lateran, iar în secole mai recente Palatul Quirinal, în timp ce în perioada 1309-1377 a fost la Avignon, în Franța.

În 1870, posesiunile papei au rămas într-o situație incertă când Roma însăși a fost anexată de Piemont după o rezistență nominală a forțelor papale. Papii au fost lăsați între 1870 și 1929 într-o situație asemănătoare celei a ultimului împărat chinez, nederanjați în palatul lor, dar fără un statut oficial recunoscut de statul italian. Alte state au menținut recunoașterea internațională a Sfântului Scaun ca o entitate suverană și în practică Italia nu a încercat să intervină. În timpul acestei perioade a ajuns la modă a vorbi despre papă ca "prizonier". Situația a fost rezolvată în 11 februarie 1929 sub premierul Mussolini de către cele trei tratate Lateraneze, care au stabilit statul independent Vatican și au oferit catolicismului statut special în Italia. Cathedra (scaunul) episcopului Romei, papa, este în Bazilica de la Lateran, catedrala Romei.

Lateranul este pe una din cele șapte coline ale Romei, Caelian. În 1984, un concordat nou între Sfântul Scaun și Italia a modificat câteva prevederi ale tratatului anterior, inclusiv poziția catolicismului ca religie de stat în Italia.

Conducerea statului
Din motive istorice, conducerea statului are o structură unică. Cele mai importante persoane sunt Secretarul de Stat, președintele comisiei pontificale pentru statul Vatican și Guvernatorul Vaticanului. Aceștia, ca toți ceilalți oficiali, sunt numiți și revocați de papa. În timpul sede vacante (vacanței scaunului papal), Cardinalul Camerlengo, fostul Secretar de Stat și fostul președinte al comisiei pontificale formează o comisie care duc la împlinire câteva funcții ale șefului statului; în timp ce o altă comisie formată din Camerlengo și trei cardinali (unul ales prin vot la fiecare trei zile din fiecare ordin al cardinalilor), îndeplinesc alte funcții ale șefului statului. Toate deciziile luate de aceste comisii trebuie aprobate de Colegiul Cardinalilor. Intrarea principală în Vatican de pe acoperișul Bazilicii Sfântul Petru, înconjurată de Roma.

Administrația Vaticanului
Guvernatorul Vaticanului, cunoscut câteodată drept președintele, are îndatoriri similare cu cele ale unui primar, inclusiv securitate locală, dar făcând excepție relațiile internaționale. Vaticanul deține corpuri moderne de securitate, faimoasa Gardă elvețiană, o forță militară pe bază de voluntariat provenită din bărbați elvețieni. Garda nu este chiar o armată, ci mai mult o forță de poliție și gardă de corp pentru papa.

Puterea legislativă este investită în Comisia pontificală pentru statul Vatican condusă de un președinte. Membri sunt cardinali numiți de papa pentru un mandat de cinci ani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.