Vasta adulta - definire, periodizare si caracterizare

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.79

nivel: Facultate

Dar nu toti adultii dezvolta, manifesta masuri identice de interactiune cu mediul, de structurare a vietii. Aceste cai se pot deosebi considerabil, deaceea intre adulti este mai putin comun decat intre copii. Dar necatind la aceasta in procesul dezvoltarii adultilor exista ceva comun. Macar ca la adulti nu putem vorbi exact despre etapele dezvoltarii fizice, despre stadii concrete cognitive, la ei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vasta adulta - definire, periodizare si caracterizare

Dar nu toti adultii dezvolta, manifesta masuri identice de interactiune cu mediul, de structurare a vietii. Aceste cai se pot deosebi considerabil, deaceea intre adulti este mai putin comun decat intre copii. Dar necatind la aceasta in procesul dezvoltarii adultilor exista ceva comun. Macar ca la adulti nu putem vorbi exact despre etapele dezvoltarii fizice, despre stadii concrete cognitive, la ei exista caracteristici sociale determinate de cultura, ca de ex.roluri, interrelatii conditionate de ciclurile familiale si profesionale.

Dezvoltarea sociala si emotionala se asociaza, combina treptat cu schimbarile fizice, cu cresterea volumului de cunostinte, deprinderi, capacitati. Asupra lor influenteaza evenimentele traumatice neasteptate, care se pot intampla atat pe plan profesional, cit si social-cultural. Alegerea timpului pentru asa actiuni sociale ca casatoria, nasterea si educatia copiilor, alegerea carierei variaza la diferiti oameni, de la o cultura la alta.

Deoarece deosebirile individuale la v. tineretei sunt foarte multe in comparatie cu copii, este dificil de a face periodizari si a determina diapazonul de varsta doar dupa criteriul anilor. Deaceea savantii au introdus notiunile de ceas biologic si norme sociale. Ceasul biologic - o forma a graficului intern, care ne permite sa stabilim daca na miscam pe drumul vietii cu depasire sau retinere. De ex. Studentul de 35ani poate fi privit ca retinut, iar un om de 35ani ce se gandeste sa iasa la pensie - ca un depasit.

Ceasul biologic ne permite sa aflam cind se vor intampla anumite evenimente in viata noastra in conformitate cu normele culturale. Daca aceste evenimente succed mai inainte sau mai tirziu decit se astepta, noi putem suferi si obtine mai putina sustinere din partea semenilor decit atunci cind noi ne miscam dupa "grafic". Cu alte cuvinte, ne sunt caracteristice asteptari interne, senzatii de incordare si presiune, legate de diverse perioade de viata. Necatind la faptul ca aceste granite uneori au baza biologica sau psihologica (de ex. Femeile nu pot ramine insarcinate dupa menopauza, barbatii de virsta inaintata nu vor sa se ciocneasca cu greutatile legate de educatia copiilor mici), mai des sunt determinate social.

De ex. Daca observam o pereche ce-si cuprinde copilul sau nou-nascut, posibil ca reactia noastra va fi diversa in dependenta de virsta cuplului 20 sau 50 ani. Noi diferit vom intelege motivatia perechei si deaceea ne putem comporta cu ei divers. Reactia si comportamentul asteptat de la personalitate, precum si reactia altor oameni la acest comportament pot fi diverse in dependenta de situatia istorica si culturala, ceea ce face mai dificil de interpretat evenimentele. In cercetarile ultimilor ani se vorbeste despre stergerea perioadelor traditionale de viata, ceea ce adus la mobilitatea ceasului biologic. De ex. Student la 50ani, primul copil la 60 ani.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.