Vaslui - Iasi - Baiceni - Botosani

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Alaturi de dezvoltarea mestesugurilor, comertul, favorizat de situarea localitatii pe una din ramificatiile drumului transcontinental ce lega porturile dunarene cu orasele galitiene si la intretaierea unor drumuri care veneau din Tara Romaneasca si Transilvania, a usurat evolutia spre o viata urbana a asezarii. Asezarea va dobindi un caracter urban odata cu constituirea statului feudal Moldova, pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vaslui - Iasi - Baiceni - Botosani

Alaturi de dezvoltarea mestesugurilor, comertul, favorizat de situarea localitatii pe una din ramificatiile drumului transcontinental ce lega porturile dunarene cu orasele galitiene si la intretaierea unor drumuri care veneau din Tara Romaneasca si Transilvania, a usurat evolutia spre o viata urbana a asezarii. Asezarea va dobindi un caracter urban odata cu constituirea statului feudal Moldova, pe la mijlocul secolului al XIV-lea.

Prima mentiune documentara despre Iasi nu apare, insa, in acest secol, ci abia la 6 octombrie 1408, in privilegiul comercial acordat de Alexandru cel Bun negustorilor lioveni. Citiva ani mai tirziu, in 1415, lasii sint amintiti in cronica lui Ulrich von Richenthal, cu prilejul participarii delegatilor moldoveni la Conciliul de la Constanta (Baden). El este apoi mentionat in anul 1424.Marturiile despre Iasi se inmultesc spre mijlocul secolului al XV-lea. Din documentul datat in 8 aprilie 1548, apartinind lui Ilias Rares, in care sint mentionate "morile Iasilor", rezulta existenta mestesugarilor morari. De asemenea, existau mestesugari ciubotari, croitori, tesatori, pietrari etc.

Stefan cel Mare a ridicat aici curti domnesti (1493). Din ansamblul acestor curti facea parte si biserica sf. Nicolae domnesc, care "timp de patru veacuri a prezidat la toate evenimentele Moldovei".La 1565, in vremea lui Alexandru Lapusneanu, Iasii devin capitala Moldovei, pastrind aceasta functie pina in 1862, cind, in urma Unirii Principatelor Romane, capitala se stabileste la Bucuresti. Functia de capitala a Moldovei a stimulat intreaga dezvoltare, Iasii devenind nu numai principalul centru politic si economic, dar si un puternic centru de cultura al tarii.

Amprenta vremurilor de odinioara s-a transmis prin numeroase monumente de un deosebit interes arhitectonic, datorita carora G. M. Cantacuzino considera acest oras ca singurul din tara "In care trecutul cel mai indepartat al istoriei noastre este legat printr-un lant continuu cu ziua de astazi". Curti domnesti, biserici si manastiri imprejmuite cu ziduri grele de cetate (sf. Nicolae domnesc, Barboi, Trei Ierarhi, Golia, Cetatuia, Galata etc), palate bogate si hanuri zgomotoase cu multi calatori straini dadeau Iasilor din veacul al XVIII-lea acea atmosfera fastuoasa apreciata cu entuziasm de printul de Ligne, care a locuit o perioada de timp in orasul moldovenesc.

De-a lungul veacurilor, orasul Iasi a trecut prin tot felul de incercari grele: jafuri ale tatarilor si turcilor, atacul trupelor regelui polon Ioan Sobietki, epidemia de ciuma din 1734, mari incendii s.a.Incepind din secolul al XIX-lea, populatia Iasilor a luat parte activa la marile framintari sociale si politice ale tarii. La 1848, a avut loc o miscare revolutionara care, lipsita de organizarea necesara si de aportul maselor populare, a fost inabusita. La mijlocul secolului al XIX-lea, Iasii au fost unul dintre cele mai puternice centre unioniste din Moldova si din tara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.