Vasile Voiculescu In gradina Ghetsemani

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.96

nivel: Liceu

2.Sursa de inspiratie
Punctul de plecare al poeziei "In gradina Ghetsemani" se afla in Evanghelia Sfantului Luca. Radacinile poemului de inspiratie religioasa se afla in universul copilariei, cand religia era pravila, enciclopedie a vietii practice; cartea oamenilor de la tara este Biblia.
Motivul rugaciunii lui Isus in gradina Ghetsemani apare frecvent in arta; V. Voiculescu mentine[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vasile Voiculescu In gradina Ghetsemani

2.Sursa de inspiratie
Punctul de plecare al poeziei "In gradina Ghetsemani" se afla in Evanghelia Sfantului Luca. Radacinile poemului de inspiratie religioasa se afla in universul copilariei, cand religia era pravila, enciclopedie a vietii practice; cartea oamenilor de la tara este Biblia.
Motivul rugaciunii lui Isus in gradina Ghetsemani apare frecvent in arta; V. Voiculescu mentine in structura poemului majoritatea detaliilor din textul biblic pe care le dezvolta intr-o tesatura poetica strabatuta de o mistica devotiune.

3. Tema
"In gradina Ghetsemani" este o meditatie pe tema conditiei umane, o drama existentiala ce foloseste motive si scene biblice ca alegorii ale nelinistilor omului in aspiratia sa catre Dumnezeu. Poezia in intregul ei este o optiune intre real si ideal, fiind preferat idealul.
4.Semnificatii
Poetul se opreste asupra rugaciunii din gradina Ghetsemani, moment in care Isus apare inspaimantat de patimile care i-au fost predestinate pentru izbavirea de rele a oamenilor. Intreaga poezie se concentreaza asupra naturii duale a lui Isus: indoielile si nelinistea, teama de moarte sunt ale omului, iar depasirea momentelor de zbucium este de natura divina.

Cele patru strofe ale poeziei il prezinta pe Mantuitor (personaj simbolic, intotdeauna asociat cu tema durerii) in agonie.
In prima strofa poetul compune imaginea lui Isus accentuand zbuciumul omenesc, lupta cu un destin care-l inspaimanta: "Cazut pe branci in iarba, se-mpotrivea intr-una". Prin contrast vizual se pun in opozitie omenescul (rosul sangelui - simbol al vietii umane) si divinul (albul - simbol al puritatii ceresti).

Tendinta generala a poetului este de hiperbolizare, pentru ca astfel sa se sublinieze si mai mult efortul de a ocoli ispita. Ca urmare chinurile Mantuitorului sunt inchipuite la proportii cosmice in primele doua strofe: Isus "lupta cu soarta si nu primea paharul", cazut "se-mpotrivea intr-una", sufletu-i e mistuit de "o sete uriasa", respinge incrancenat, cu falcile inclestate "infama bautura" si intensitatea durerii sale face sa rasune intreaga natura: "Si amarnica-i strigare starnea in slavi furtuna".

Lupta cu moartea depaseste limitele unei drame omenesti, ea reprezentand alegoric esenta eternului conflict dintre suflet si trup, dintre spirit si materie.Strofele doi si trei dezvolta tragedia omului inspaimantat de patimile crucificarii, dar si depasirea acestui moment prin intelegerea sensului misiunii divine a lui Isus. "Paharul chinurilor se asociaza in viziunea lui Voiculescu si cu Graalul"; astfel in paharul cu otrava, simbol al patimilor ce trebuie indurate, apar "sterlici de miere" si cupa devine o cale spre vietia vesnica: "Batandu-se cu moartea, uitase de viata".

Ultima strofa completeaza cadrul traditional evanghelic din prima strofa. Amplificarea tragismul trairilor lui Isus se face prin imaginea maslinilor care "pareaui ca vor sa fuga din loc, sa nu-l mai vada", simbol al lumii vegetale ce il insotea candva in Ierusalim alaturi de osanalele cu care era primit de multime.Vantul care framanta lumea anunta martiriul care va schimba destinul omenirii si ultimul vers: "si ulii de seara dau roate dupa prada" e incarcat de sugestii premonitorii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.