Vasile Goldis

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Liceu

. P.N.R. adopta la Oradea declaratia de autodeterminare, redactata de Vasile Goldis, ce proclama independenta natiunii romane. 6 zile mai tarziu declaratia de autodeterminare a fost citita de Alexandru Voda Voievod in Parlamenmtul de la Budapesta.
In cadrul Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia (18 noiembrie - 1decembrie 1918) a fost adoptata Rezolutia de la Alba Iulia citita de Vasile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vasile Goldis

. P.N.R. adopta la Oradea declaratia de autodeterminare, redactata de Vasile Goldis, ce proclama independenta natiunii romane. 6 zile mai tarziu declaratia de autodeterminare a fost citita de Alexandru Voda Voievod in Parlamenmtul de la Budapesta.
In cadrul Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia (18 noiembrie - 1decembrie 1918) a fost adoptata Rezolutia de la Alba Iulia citita de Vasile Goldis, care la punctul 1 prevedea unirea "tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca cu Romania.

O delegatie alcatuita din episcopul ortodox Miron Cristea, episcopul greco-catolic Iuliu Hassu, Vasile Goldis si Alexandru Vaida Voievod a inmanat regelui Ferdinant la Bucuresti, actul unirii, pe care acesta l-a sanctionat prin Decretul dat la 11 decembrie 1918.
Conducator de frunte al Partidului National Roman, Vasile Goldis a fost deputat in parlamentul de la Pesta. In anul 1918 a redactat "Declaratiunea" de la Oradea din 12 octombrie 1918. In Consiliul Dirigent a detinut portofoliul Cultelor si Instructiunii Publice, iar mai tarziu a fost ministru al Cultelor (1926 - 1927) in Guvernul de la Bucuresti.

A fost membru al Academiei si presedinte al Astrei.
.Pregatirea marii adunari nationale constituante a romanilor de la Alba-Iulia:In cursul lunilor octombrie-noiembrie 1918, in Transilvania revolutia burghezo-democratica se desfasura cu repeziciune. Programul revendicarilor cu caracter social pentru care militau fortele sociale progresiste, in deosebi miscarile muncitoresti si taranesti se impletea strans cu cel al emanciparii nationale, pentru unirea Transilvaniei cu Romania. Acest act istoric nu putea fi opera maselor largi populare, a intregului popor roman.

Ideea convocarii unei Adunari Nationale Constituante care sa constituie expresia vointei unanime de Unire a Transilvaniei cu Romania a veni din partea socialistilor.Pregatirea Marii Adunari Nationale Constituante de la Alba-Iulia s-a facut intr-un timp relativ scurt. Ea a constituit momentul de apogeu al luptei nationale a romanilor, a fost un eveniment revolutionar in cursul caruia s-au ridicat marile probleme care stateau in fata poporului roman: desavarsirea statului national unitar roman, infaptuirea reformei agrare democratice, asigurarea egalitatii in drepturi pentru nationalitatile conlocuitoare, lupta pentru cucerirea unui regim politic democratic.

Anuntand popoarele lumii vointa si hotararea sa, natiunea romana declara prin manifest ca ea ,,din ceasul acesta, oricum ar decide puterile lumii, este hotarata a pierii mai bine decat a suferii mai departe sclavia si atarnarea...". In vederea realizarii acestui deziderat, in incheierea manifestului se cerea sprijinul intregii populatii romane din Transilvania, care ,,spera si astepta ca in nazuintele ei pentru libertate o va ajuta intreg neamul romanesc, cu care una vom fi de aici inainte in veci " .Manifestul, opera lui Vasile Goldis, care prin intermediul statiei de telegrafie din Praga a fost difuzat in lumea intreaga a produs consternare in sanul unor cercuri aristocratice unguresti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.