Vascularizatia cordului

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.72

nivel: Facultate

Modul de distributie al aa coronare este foarte interesant, diferind de arhitectura vasculara a oricarui alt organ din corp, prin anumite particularitati legate de originea coronarelor direct din aorta si de functionalitatea continua a inimii: Ostiile celor 2 coronare se gasesc in sinusul aortei deasupra marginii cuspidelor aortei, dispozitie care le permite fluxul sangvin prin coronare si in sis[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vascularizatia cordului

Modul de distributie al aa coronare este foarte interesant, diferind de arhitectura vasculara a oricarui alt organ din corp, prin anumite particularitati legate de originea coronarelor direct din aorta si de functionalitatea continua a inimii: Ostiile celor 2 coronare se gasesc in sinusul aortei deasupra marginii cuspidelor aortei, dispozitie care le permite fluxul sangvin prin coronare si in sistola, majoritatea debitului coronar realizandu-se in diastola.

Originea coronarelor ca primele ramuri din aorta permite un debit coronarian important (5% din DC) si realizeaza o perceptie fidela a variatiilor de presiune si puls din aorta. Primul segment al coronarelor se afla intre UD si aorta pt coronara dreapra si intre US si Tr pulm. pt. coronara stg.Coronarele cu marile lor ramuri au un aspect sinuos si merg pe suprafata inimii in santul coronar drp si stg.

Acest aranjament permite aa sa se rasuceasca sis a se indoaie sub actiunea fortelor din timpul contractiiei miocardului fara a afecta vasele sau sa obstrueze lumenul. Vasele intramurale insa suporta variatiile de debit care scade in sistola ventriculara, miocardul hranindu-se in diastola. La unele persoane, mai frecvent ramurile coronarei stg , sunt acoperite de punti miocardice sau chiar strabat miocardul, acest aspect avand importanta in stenozele functionale coronare din timpul sistolei ventriculare care duc la aparitia durerilor cardiace ischemice in repaos sau chiar moartea subita la tineri dupa un efort intens.

Au fost descrise coronarografic la tineri mai frecvent pe AIV ant si circumflexa. O alta situatie particulara, cu implicatie clinica asemanatoare este originea A coronare stg din trunchiul pulmonar, care poarta sange neoxigenat.Bolile cardiace ischemice produse prin ingustarea lumenului coronarei frcvent prin placa de aterom, pana la obstructia acestuia cum este in infarctul de miocard, pot fi in mare masura ameliorate prin angioplastie. Aceasta metoda de dilatare a lumenului coronarian prin cateterism cardiac......... cu balonas,......... interventia chirurgicala de by-pass Ao-coronarian, in multe cazuri are la baza cunoasterea cat mai exacta a aa coronare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.