Varsta prescolara

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.45

nivel: Facultate

De exemplu, imi amintesc de o zi, putin dupa ce implinise trei ani, in care m-a intrebat: "Mami, pot sa ma uit la televizor?" Aproape ca am ramas muta de uimire , deoarece in tot cursul anului precedent nu s-a deranjat niciodata sa imi ceara permisiunea de a face ceva.

Acest comportament era semnul unui nou stadiu de dezvoltare, in timpul caruia un copil face tot posibilul pentru [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Varsta prescolara

De exemplu, imi amintesc de o zi, putin dupa ce implinise trei ani, in care m-a intrebat: "Mami, pot sa ma uit la televizor?" Aproape ca am ramas muta de uimire , deoarece in tot cursul anului precedent nu s-a deranjat niciodata sa imi ceara permisiunea de a face ceva.

Acest comportament era semnul unui nou stadiu de dezvoltare, in timpul caruia un copil face tot posibilul pentru a incerca sa fie amabil si sa-si multumeasca parintii. Incearca o veritabila placere in a fi cooperant, in timp ce, pe perioada primei adolescente avem deseori impresia ca unica sa placere consista in a ne pune bete in roate.

Etapa prescolara se intinde in perioada dintre implinirea varstei de trei ani, pana la varsta de aproximativ sase ani. Contrar etapelor precedente, nu i se poate atasa nici o sarcina sau caracteristica speciala.

Copilul trebuie sa faca fata multor activtati avand in vedere dezvoltarea sa generala. Felul in care le abordeaza si le domina va influenta conceptul despre sine si insasi structura personalitatii care va imbraca forma sa definitiva in jurul varstei de sase ani.

Inainte de a trece la examinarea diferitelor sarcini pe care le are copilul in aceasta perioada, sa facem o trecere in revista succinta a acestei etape, an cu an, cu scopul de a va da o idee generala asupra copilului de 3,4 si 5 ani.

COPILUL LA TREI ANI
Sa incepem cu copilul aflat la varsta de trei ani. Echilibrul intre el si lumea inconjuratoare este bine asigurat. A realizat trecerea dintre bebelus si copil. Nu mai aste atat de anxios cum a fost in perioada precedenta. Din acest motiv nu prea mai are mare nevoie sa fie protejat de ritualuri. Nu mai simte nevoia de a face totul invariabil in acelasi fel. Este posedat de un spirit nou, de cooperare si dorinta de a atrage aprobarea parintilor si fratilor.

Desi in etapa precedenta era cel mai mare non-comformist din lume, iata-l acum fericit sa obtina si sa faca placere. Marile furii inceteaza si parintii isi dau seama ca pot intradevar sa inceapa sa poarte discutii logice cu el.

In acelasi timp, nu mai este atat de dominator, exclusiv si tiranic. Nu mai este obligatoriu sa ne supunem deciziilor sale. Regele locului, micul tiran care voia sa impuna legea sa peste tot, a abdicat. Incepe acum sa simta in interiorul sa dorinta de a imparti, de a-si astepta randul. Stie mai bine sa se ocupe cu rabdare de mici lucrari, in loc sa incurce totul ca la doi ani si jumatate. Aceasta se datoreaza, in parte, unei noi doze de incredere in fortele proprii.

Activitatea motrice si musculara este mult mai sigura. Stie sa fie mai rabdator atunci cand se imbraca sau cand se joaca. Progresele facute in domeniul exprimarii verbale il ajuta sa ii inteleaga mai bine pe ceilalti si sa-si controleze mai bine elanurile verbale. Adora cuvintele noi. Pe masura ce orizontul sau intelectual se largeste, o intrega lume imaginativa se deschide. Este varsta la care isi creeaza un companion de joc imaginar, copil sau animal, pe care numai el il poate vedea. Are o puternica nevoie de companie.

Un copil care este obligat sa se joace singur in cea mai mare parte a timpului va fi mai tentat sa-si imagineze un partener de joc. Parintii nu trebuie sa se preocupe de acest aspect. Acest partener de joc poate rezista ani de zile. Apoi va dispare singur. Intre timp va constitui un dispozitiv de siguranta pentru copilul care l-a creeat.

Raporturile cu copii de aceeasi varsta capata o mare importanta. La doi ani, copilul se afla in stadiul jocului parale. Acum, aptitudinea de a actiona in comun, de a astepta, de a imparti, de a face schimb de jucarii incepe sa se dezvolte.

Varsta de trei ani este "varsta de aur", o perioada foarte placuta atat pentru parinti cat si pentru copiii care traiesc impacati cu universul lor. Copiii iubesc viata, isi iubesc parintii, au in general o parere buna despre ei insisi.

Parintii ar trebui sa profite de aceasta perioada de liniste, deoarece urmatoarea va fi numai miscare si zgomot. Varsta de trei ani reprezinta o perioada de echilibru, dar natura ne pregateste o alta etapa convulsiva: varsta de 4 ani.

O data in plus, comportamentul copilului trebuie sa se zdruncine pentru a putea trece la o noua faza de integrare. Pentru a descrie in cateva cuvinte copilul la patru ani, as spune ca seamana cu cel de doi ani si jumatate, dar ca este ceva mai matur si deci mai usor de stapanit.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.