Variator de tensiune

5x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.99

nivel: Facultate

In prezent, in anumite aplicatii, sunt folosite anumite tipuri de tiristoare. Astfel, pentru redresoare obtinute pentru reteaua de 50 Hz sunt folosite tiristoarele conventionale care se fabrica de la curenti de 0,5 A pana la 2500 A si chiar mai mult si tensiuni de la 200 la 4000 V. Pentru convertizoarele care lucreaza la frecvente mai mari de 300 Hz, sunt folosite tiristoarele rapide, unele putand[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Variator de tensiune

In prezent, in anumite aplicatii, sunt folosite anumite tipuri de tiristoare. Astfel, pentru redresoare obtinute pentru reteaua de 50 Hz sunt folosite tiristoarele conventionale care se fabrica de la curenti de 0,5 A pana la 2500 A si chiar mai mult si tensiuni de la 200 la 4000 V. Pentru convertizoarele care lucreaza la frecvente mai mari de 300 Hz, sunt folosite tiristoarele rapide, unele putand lucra pana la frecvente de 10 kHz, pentru curenti de la 5 A la 1000 A si tensiuni pana la 2000 V.

In ceea ce priveste tiristoarele cu stingere pe poarta - GTO - acestea se fabrica in prezent pentru tensiuni de 2500 V si curenti de maximi stinsi de 2000 A, cu timp de stingere de 15 la 40 μs, ceea ce a permis realizarea de echipamente care lucreaza la frecvente ridicate de la 500 la 1000 Hz si peste. In prezent sunt cercetate tiristoare cu stingere pe poarta cu curenti stinsi de 2500 A si tensiuni de 4500 V [22']. In acest fel se va tinde in viitorii ani spre maximumul de putere ce se poate obtine la aceste dispozitive cu siliciu.

Aceste tipuri de tiristoare au avantajul, in comparatie cu tranzistoarele de putere, ca necesita puteri de comanda a portii mai mici. Pentru instalatii cu tiristoare folosite la tensiuni ridicate se folosesc tiristoarele cu comanda optica (TAO). Aceste tiristoare pot fi conectate in serie in numar mare, si realizate la curenti de 3000 A si tensiuni de 4000 V [11']. In prezent, cu toate ca se utilizeaza tiristoare avand curent si tensiuni de valori ridicate, s-au realizat echipamente de zeci si sute megawati cu tiristoare, ceea ce a necesitat conectarea in serie sau in paralel a zeci de tiristoare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.