Variatia produsului intern brut PIB in functie de veniturile populatiei si nivelul preturilor

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Se va studia influenta celor 2 factori separat: influenta veniturilor asupra nivelului produsului intern brut, apoi influenta indicelui preturilor asupra aceluiasi produs intern brut, urmand ca mai apoi sa se testeze modelele astfel obtinute, testari prelucrate cu ajutorul programului STATA9. Variabila endogena considerata este produsul intern brut(PIB) si variabilele exogene sunt veniturile popul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Variatia produsului intern brut PIB in functie de veniturile populatiei si nivelul preturilor

Se va studia influenta celor 2 factori separat: influenta veniturilor asupra nivelului produsului intern brut, apoi influenta indicelui preturilor asupra aceluiasi produs intern brut, urmand ca mai apoi sa se testeze modelele astfel obtinute, testari prelucrate cu ajutorul programului STATA9. Variabila endogena considerata este produsul intern brut(PIB) si variabilele exogene sunt veniturile populatiei si indicele preturilor.

Se observa ca varianta explicata de model, ESS=1.2210e+10, este mult mai mare deat cea reziduala, RSS=3782509.88, ceea ce ne ofera o prima informatie asupra faptului ca modelul este reprezentativ si ca o mare parte din informatia produsului intern brut este data de catre factorul ales, nivelul veniturilor. Impartind ESS/TSS, adica .2210e+10/1.2210e+10 se obtine R-sqared = 0.9997, care arata ca informatia explicata de factor este in proportie de 99.97, ceea ce inseamna ca factorul este reprezentativ.

De asemenea tesul F, care testeaza eficienta modelului, raspunde la intrebarea "variabila independenta prezice bine variabila dependenta?". Avand in vedere ca valoarea obtinuta pentru F este 0, se poate aprecia ca modelul este reprezentativ si poate fi folosit pentru estimatii viitoare.Asadar, atunci cand venitul creste cu 1 miliard dolari, PIB-ul la nivelul SUA creste cu 1.18 miliarde dolari. Insa, pentruca nivelul produsului intern brut sa fie mai mare de 0 este nevoie de un nivel al veniturilor de peste 146.79 miliarde dolari (174.051/1.185684).

O prima analiza a parametrilor estimati ne arata ca acestia sunt viabili. Este testata egalitatea parametrilor cu 0, iar avand in vedere ca intervalul de incredere nu cuprinde valoarea 0 inseamna ca parametrii nu iau niciodata valoarea 0.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.