Variante anatomice ale venei porte

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

OBIECTIVE:
Scopul acestui studiu a fost sa se determine incidenta variantelor anatomice ale venei porte intrahepatice detectate prin portografie CT, cu referire la implicatiile chirurgicale.Variantele anatomice ale venei porte sunt tot atat de obisnuite ca si variantele anatomice ale arterei hepatice. Complexitatea interventiilor hepatice realizate astazi de catre radiologii interventionist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Variante anatomice ale venei porte

OBIECTIVE:
Scopul acestui studiu a fost sa se determine incidenta variantelor anatomice ale venei porte intrahepatice detectate prin portografie CT, cu referire la implicatiile chirurgicale.Variantele anatomice ale venei porte sunt tot atat de obisnuite ca si variantele anatomice ale arterei hepatice. Complexitatea interventiilor hepatice realizate astazi de catre radiologii interventionisti si chirurgi, incluzand embolizarea venei porte, rezectia anatomica si transplantul, determina recunoasterea si intelegerea anatomiei normale si a variantelor venei porte.

Cunoasterea variantelor anatomice vasculare poate avea implicatii critice in cursul interventiilor chirurgicale si a procedurilor interventionale radiologice. Cateterizarea angiografica conventionala, angiografia CT si angiografia MR s-au dovedit de un real folos in oferirea de harti ale traseelor vasculare viscerale arteriale inainte de transplantul total de organ, de rezectia viscerala, de revascularizatia arteriala si embolizare.

Odata cu cresterea numarului de interventii chirurgicale hepato-biliare si a procedurilor percutanate, incluzand trisegmentectomia, embolizarea venei porte si sunturile porto-sistemice intrahepatice transjugulare, recunoasterea variantelor venei porte are relevanta din ce in ce mai crescuta.Inainte de interventia chirurgicala asupra ficatului, se realizeaza de obicei CT si RMN, acestea putand descrie anatomia arterei hepatice.

Anatomia standard a arterei hepatice apare de regula la 50-75% din pacienti. Variantele anatomice au implicatii semnificative in planificarea rezectiilor hepatice sau pozitionarea cateterelor arteriale hepatice, in planificarea procedurilor percutanate hepato-biliare, inclusiv embolizarea arterei hepatice.

MATERIAL SI METODA
Studiul de fata se doreste a fi de fapt o metaanaliza a unor studii aparute in literatura de specialitate in perioada 1996 - 2004. Analizele au exclus pacientii supusi anterior unor rezectii de ficat si pacientii cu tumori centrale mari. Au fost luate astfel in studiu 200 de portografii CT, realizate de cele mai multe ori prin artera femurala dreapta. Angiografia hepatica a inclus evaluarea trunchiului celiac si a arterei mezenterice superioare, precum si controlul vaselor transpozitionate sau accesorii.

Substanta folosita a fost Omnipaque 140 (Iohexol, Nycomed) in cantitate de 170 - 190 ml, injectata cu o viteza de 3 ml/secunda. La un interval de 45 - 65 secunde de la injectare, ficatul a fost vizualizat pe sectiuni de 7 mm. Dupa 20-30 secunde s-a vizualizat din nou.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.