Varianta 18 - istorie

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Liceu

A doua jumatate a secolului al XX-lea, s-a caracterizat prin schimbari profunde in regimul politic din Romania trecandu-se de la monarhie la comunism pentru a se reveni in sfarsit la democratie.
Epoca postbelica a adus in jumatatea estica a Europei un nou regim politic impus de Uniunea Sovietica cu ajutorul Armatei Rosii "eliberatoare": regimul comunist. In Romania acest lucru se intampla d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Varianta 18 - istorie

A doua jumatate a secolului al XX-lea, s-a caracterizat prin schimbari profunde in regimul politic din Romania trecandu-se de la monarhie la comunism pentru a se reveni in sfarsit la democratie.
Epoca postbelica a adus in jumatatea estica a Europei un nou regim politic impus de Uniunea Sovietica cu ajutorul Armatei Rosii "eliberatoare": regimul comunist. In Romania acest lucru se intampla dupa lovitura de stat din 23 august 1944, cand a fost arestat maresalul Ion Antonescu impreuna cu membrii guvernului de catre o coalitie alcatuita din P.N.L, P.N.T, P.S.D si Partidul Comunist Roman, coalitie numita Blocul National Democrat sprijinita de regele Mihai.

in 1948 comunistii incheie preluarea puterii politice odata cu Constitutia din 13 aprilie si incep lupta impotriva proprietatii private prin nationalizarea a 1060 de intreprinderi industriale si miniere, reprezentand 90% din productia tarii si transformarea lor in sovromuri. Pana in 1950 sunt confiscate si restul de unitati economice, social-culturale si locuinte care se alatura proprietatii statului impreuna cu terenurile agricole colectivizate incepand din martie 1949.
in ceea ce priveste colectivizarea dupa doua reforme agrare semnificative 57% dintre gospodarii aveau mai putin de 5 hectare, dar comunistii protestau "impotriva exploatarii capitaliste la sate".

Colectivizare a s-a desfasurat in perioada 1949-1962. Scopurile acesteia au fost distrugerea chiaburilor si organizarea gospodariilor agricole colective (GAC), dupa modelul sovietic al colhozurilor si al sovhozurilor. Colectivizarea a determinat protestele taranilor, opozitia lor manifestata si prin atacarea "autoritatilor" comuniste si mai mult a declansat rezistenta taraneasca concretizata pe parcursul intregii perioade dintre 1948 si 1962 printr-un lung sir de rascoale in toate zonele tarii (Botosani, Suceava, Nasaud, Galati, Arad, Vrancea, Dambovita, Ialomita, Vlasca, Ilfov).

in aceste conditii metodele folosite pentru infiintarea G. A.C.-urilor mergeau de la brutalitati, confiscari, arestari, deportari pana la corupere, campanii de presa si izolare. Ca si in urma nationalizarii proprietatilor particulare, fostii proprietari, numiti chiaburi, au fost deportati in zone slab populate sau internati in lagarele de munca.
Campania s-a bazat pe voluntariat dar metodele folosite. Primele GAC s-a infiintat in iulie 1949,dar in 1958 doar 17,5% din terenurile agricole intrase in GAC-uri. in 1953 au fost adoptate alte metode:

confiscarea inventarului agricol si a recoltei, restrictii comerciale, interdictii etc. in 1958 s-a revenit in forta la modelul stalinist pentru ca in 1962, 96% din suprafata arabila a tarii sa faca parte din GAC-uri. in aceste conditii colectivizarea a fost declarata incheiata. Dar colectivizarea nu a dus la cresterea nivelului de trai datorita atat productiilor destul de mici obtinute cat si a lipsei de utilaje agricole performante. La aceasta se adauga faptul ca existau putini specialisti care lucrau in agricultura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.