Varianta 14 - istorie

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.96

nivel: Liceu

In contextul general datorat marii invazii mongole, la care se adauga faptul ca regii maghiari isi continua politica expansionista spre Dunarea de Jos, dar si stingerea dinastiei Arpadiene (1301), s-au putut forma primele state medievale romanesti.La sud de Carpati existau deja, in secolul al XlII-lea, cnezate si voievodate. Ele sunt amintite in Diploma Cavalerilor Ordinului SfantulIoan de la Ieru[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Varianta 14 - istorie

In contextul general datorat marii invazii mongole, la care se adauga faptul ca regii maghiari isi continua politica expansionista spre Dunarea de Jos, dar si stingerea dinastiei Arpadiene (1301), s-au putut forma primele state medievale romanesti.La sud de Carpati existau deja, in secolul al XlII-lea, cnezate si voievodate. Ele sunt amintite in Diploma Cavalerilor Ordinului SfantulIoan de la Ierusalim, emisa in 2 iunie 1247, de catre regele maghiar Bela al IV-lea. Aceste formatiuni sunt:

voievodatul lui Litovoi, care cuprindea Tara Hategului si nordul Olteniei, voievodatul lui Seneslau, asezat in Tara Fagarasului si nordul Munteniei, cnezatul lui Farcas, din zona Valcei, cnezatul lui Ioan, asezat probabil intre Jiu si Olt si Tara Severinului, devenita apoi Banatul de Severin.Dezvoltarea economica a acestor voievodate despre care Diploma ne informeaza ca beneficiau de venituri provenite din slujbe, morile, fanetele si pasunile, vitele si oile, pescariile si iazurile, ocnele care existau pe teritoriul pe care trebuia sa se aseze cavalerii Ioaniti condusi de marele perceptor, Rembald, a creat conditii favorabile formarii statului medieval Tara Romaneasca.

Din izvoarele istorice mai aflam ca Litovoi, Farcas si Ioan erau dependenti de coroana maghiara care ii controla prin intermediul "banului" de Severin si ca Litovoi incearca sa rupa aceasta dependenta (1272-1275).In primavara anului 1291, cand regele maghiar Andrei al IlI-lea incearca sa-1 readuca sub ascultare pe voievodul Transilvaniei, consolidand drepturile si privilegiile ungurilor, sasilor si secuilor, anihileaza autonomia romaneasca din Fagaras. in aceste conditii o parte a romanilor condusi de Radu Negru, au trecut Carpatii si s-au asezat in zona Campulung.

Acest eveniment cunoscut din cronici si legende ca "descalecatul" lui Negru Voda din Fagaras, a facut ca din acea zona sa inceapa unificarea formatiunilor politice romanesti, populatia romaneasca din Transilvania avand o anumita contributie.La inceputul secolului al XlV-lea, in conditiile in care regatul maghiar trece prin criza interna datorata stingerii dinastiei arpadiene (1301), formatiunile politice prestatale sunt unificate, statul este format si condus de Basarab (1310? -1352). Statul nou format apare in documente sub diferite nume: Terra Transalpina (in documentele maghiare), Ungrovlahia (in documentele emise de cancelaria Tarii Romanesti) etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.