Vara de George Cosbuc

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Raspunsul la intrebarea poetului ingrijorat de soarta poeziei de atunci nu se lasa mult asteptat. Un an dupa publicarea acestei poezii-manifest, in 1893 vede lumina tiparului volumul de versuri AİBalade si IdileA>> semnat de un nou si talentat poet, George Cosbuc. Apoi, rind pe rind, publica si alte volume de poezii: AİFile de tortA>>, AİZiarul unui pierde-vara A>>, AİCintece de vitejieA>> s.a. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vara de George Cosbuc

Raspunsul la intrebarea poetului ingrijorat de soarta poeziei de atunci nu se lasa mult asteptat. Un an dupa publicarea acestei poezii-manifest, in 1893 vede lumina tiparului volumul de versuri AİBalade si IdileA>> semnat de un nou si talentat poet, George Cosbuc. Apoi, rind pe rind, publica si alte volume de poezii: AİFile de tortA>>, AİZiarul unui pierde-vara A>>, AİCintece de vitejieA>> s.a.

Format la scoala poezieie populare si cea a marilor clasici universali, Cosbuc a fost trubadurul minunateleor obiceiuri nationale, autorul unor vehemente versuri de revolta si critica sociala, creaqtorul unor pasteluri originale ,de o frumusete aparte.
Bastina lui George Cosbuc este satul Hordou (astazi Cosbuc), asezat intr-o regiune pitoreasca imprejmuit de dealuri impadurite din apropierea orasului Nasaud. De la tatal sau el a mostenit pasiunea lecturii, iar de la mama - arta povestirii. Desi fecior de preot, Cosbuc se considera taran, si-i placea sa i se spuna taraneste AİBadeA>>.

Intr-o povestire autobiografica viitorul poet mentiona: AİDoisprezece dintre patrusprezece, citi urma clasa a opta a liceului din Nasaud, eram baieti de tarani oieri, purtam caciuli si itari. Vacantele ni le petreceam prin paduri si prin munti, caci nuami la scoala eram "domnisori", iar acasa eram "ciobani"A>>. Copilul a capatat in familie o educatie sanatoasa, intr-o atmosferea de armonie, caldura sufleteasca si intelegere deplina. Avbea sentimente gingase fata de maica-sa pe care o adora si de care era adorat. Mai tirziu, in tinerete, isi amintea de ea in versuri duioase, ce-l purtau spre anii copilariei
E un motiv de iubire si respect adinc pentru mama, pe care-l va relua mai tirziu in poezia AİMamaA>>.

Debutul poetic ca atare a fost anticipat de improvizatii prozodice de circulatie locala sateasca. AİCind traim acasa la Nasaud, eu eram un fel de Aİarta poeticaA>> ambulanta a satului. Invatam pe fete doine, sa le cinte la sezatoare. Improvizam pe atunci foarte lesne versuri poporaleA>>. Elevului Cosbuc ii placea sa citeasca. Stia pe de rost sute de versuri. Rostul poetului in lume Cosbuc il vedea in slujirea cu devotament oamenilor, neamului de care isi lega soarta, fibrele inimii si constiinta de cetatean.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.