Van Schendelen - Machiavelli in Brussles

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Asistentii acestor functionari (nivelul B inferior) si secretariatul (nivelul C) actioneaza ca intermediari, reprezentand un important nod comunicational. Functionarii care ocupa o pozitie superioara in cadrul nivelului A, cum ar fi Seful de Unitate, stabilesc de obicei doar obiectivele, verifica proiectele in lucru si, daca este necesar, incearca sa obtina sustinere la nivelul politic al Comisiei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Van Schendelen - Machiavelli in Brussles

Asistentii acestor functionari (nivelul B inferior) si secretariatul (nivelul C) actioneaza ca intermediari, reprezentand un important nod comunicational. Functionarii care ocupa o pozitie superioara in cadrul nivelului A, cum ar fi Seful de Unitate, stabilesc de obicei doar obiectivele, verifica proiectele in lucru si, daca este necesar, incearca sa obtina sustinere la nivelul politic al Comisiei, cum ar fi comisarul, Cabinetul acestuia sau Colegiul. Nivelele superioare pot, bineinteles, sa influenteze functionarii de la nivelurile inferioare, dar de obicei fac acest lucru doar in fazele initiale ale stabilirii agendei, cand inca nu s-a inceput lucrul la respectivul proiect legislativ.

Hull observa faptul ca "individul care este responsabil pentru procesul initial de pregatire intr-un anumit interval de timp [a unui anumit act legislativ] (prima versiune, consultari in cadrul Comisiei, consultari cu partile interesate, versiuni ulterioare, navigation through the Comission) va descoperi ca atunci cand versiunea finala este adoptata de Consiliu contine de obicei 80% din proiectul sau original".

Oamenii importanti din cadrul Comisiei trebuie sa indeplineasca inca doua criterii. Primul se refera la implicarea lor in procesul decizional. Trebuie sa aiba in vedere atat actorii din departamentele responsabili in mod normal de o anumita problema, cat si cei care ocupa pozitii in departamente care pot deveni implicate intr-un mod sau altul. De exemplu pentru o problema privind productia alimentara trebuie avuti in vedere nu doar persoanele importante din cadrul DG Agricultura, cat si cei din sectoare adiacente cum ar fi DG Sanatatea si Protectia Consumatorilor, DG Concurenta sau DG Comert. Al doilea criteriu priveste preferintele legate de diferitele politici publice. Trebuie identificati atat sustinatorii, cat si opozantii unei anumite politici.

In cadrul Parlamentului European putem distinge trei categorii importante de actori care au un rol important in cadrul procesului legislativ. In functie de importanta acestia sunt: raportorii, apoi presedintii comisiilor si coordonatorii grupurilor politice. O a treia categorie o reprezinta asistentii, consilierii si echipele care alcatuiesc cabinetele actorilor mai sus mentionati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.