Valorizarea deseurilor din lemn

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 8.56

nivel: Facultate

Arderea in mod direct

Rumegusul este adunat intr-un rezervor. Un dispozitiv de alimentare (13) cu un surub elicoidal aduce rumegusul pe zona de ardere (8). La acest sistem, schimbarea calorica se realizeaza trecand prin tuburi care se invart prin motoare (2-3).

Cenusa este evacuata prin suruburi elicoidale (6) pana la rezervorul de evacuare (5). Unul dintre pericolel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valorizarea deseurilor din lemn

Arderea in mod direct

Rumegusul este adunat intr-un rezervor. Un dispozitiv de alimentare (13) cu un surub elicoidal aduce rumegusul pe zona de ardere (8). La acest sistem, schimbarea calorica se realizeaza trecand prin tuburi care se invart prin motoare (2-3).

Cenusa este evacuata prin suruburi elicoidale (6) pana la rezervorul de evacuare (5). Unul dintre pericolele acestui tip de centrala este intoarcerea flacarilor catre rezervorul de rumegus via tubulatura de alimentare si elice. Pericolul de incendiu ar putea sa fie imediat in acest caz.

Din acest motiv, s-a pus un dispozitiv numit ecluza care este invartita de un motor. Realizarea ei este facuta astfel incat alimentarea este oprita in caz de defectiune electrica: doua din cele patru pale ale ecluzei vor inchide intotdeauna camera in orice moment. Palele sunt echipate cu cutite la varf astfel incat pot rupe o eventuala aschie din lemn care ar fi ajuns accidental.

Avantaj: sistem fiabil si cu randament energetic ridicat. Deseurile din prelucrarea lemnului pot fi folosit ca atare, fara tratare preliminara. Poate fi folosit si pentru rumegus, talas, granule (pellet) si chiar cu deseuri de cereale precum cojile de floarea soarelui.

Dezavantaj: este o instalatie destul de elaborata si de asemenea scumpa care convine mai mult pe plan industrial (minim 40 kw). Al doilea dezavantaj este depozitare rumegusului in timpul verii. Aceasta centrala este convenabila atunci cand este folosita cu un consumator de energie termica independent de anotimpul precum un uscator de cherestea. Acest tip de cazane functioneaza in mediu industrial si sunt, de asemenea monitorizate de pe calculator.

2.3.2. Transformare in brichete

Aceasta metoda permita o depozitare mai eficienta a deseurilor din lemn.
Rumegus si talas (ideal este mai bine o amestecare din ei) sunt aduse printr-o tubulatura cu surub elicoidal si ajung la camera de presare unde este redus la 90% din volumul lui. Presiunea este foarte ridicata, de aproximativ 30-180 bar.

A doilea faza este extrudarea cilindrului presat de 15-20 cm de lungime si 5-8 cm de diametru. Procesul nu foloseste nici un aditiv suplimentar. Puterea calorica este comparabila: o tona de bricheta echivaleaza 400 de litre de motorina.

Avantaj: compactare si castig de spatiu de depozitare. Produsul poate fi valorificat usor pe plan comercial ca lemn de foc pentru uz casnic. Nu necesita o instalatie sofisticata pentru arderea. Aceasta masina de brichetat este destul de ieftina: porneste deja la 10.000 euro

Dezavantaj: brichetele trebuie tinute in saci de plastic inchisi si adapostite de umiditate altfel se descompun foarte repede. Forma lor nu permite automatizare si folosirea lor este mai potrivita uzului casnic decat industrial.

2.3.3.Transformarea in Pellets (granule)

Utilizate pentru prima data in 1974 in Statele Unite, imediat dupa prima criza petroliera, granula de lemn numita in tarile anglo-saxone "pellets" se prezinte sub forma de granule de 6-!2 mm diametru si de 10-30 mm de lungime cu o umiditate de cca. 10%.

Densitatea energetica si fluiditatea lor le fac un combustibil modern care permite automatizarea instalatiilor de incalzire. Succesul lor, mai ales in Europa, este datorat faptului ca dispun de o anumita fluiditate si pot fi folosit aproximativ precum motorina sau gazul. Cantitatea de cenusa este sub 1% din masa totala ceea ce-i confera un avantaj suplimentar.

In 2000 existau doar 70 de producatori de pelleti in Europa, 200 in 2004 si practic, la ora actuala, se deschide o unitate in fiecare saptamana. In tara, in Moldova, nu figureaza o unitate din acest gen, dar in cazul Ardealului, situatia este diferita : Numai la Miercura Ciuc sunt 4 unitati.

Granula este majoritar fabricat plecand de rumegus si talas. Se poate si folosi lemnul forestier tocat. Aceasta resursa este disponibila in mare cantitate in Europa. Se considera ca 40% din lemn nu este exploatat si nu are o alta destinatie decat ca si combustibil. Deci ar putea sa rezolve problema energiei de uz casnic de 2 ori mai mult decat situatia acutala in Europa, adica pentru 30 de milioane de case.

Procesul de realizare a pelletilor este facut precum un proces similar cu granule folosite pentru animale. Aceasta tehnologie este disponibila de multe vreme. Deci, materia prima este tocata fin si merge , in prima faza , la un dispozitiv de epurare (un sistem cu ventilator impiedica eventuala prezenta a unei impuritati precum un cui care ar putea sa dauneze procesului in sine).

Apoi, trece la un dispozitiv de uscare ca sa aduca rumegusul la o umiditate de 8-10%. Pentru energia necesara la uscare, se foloseste un cazan care arde deseuri din lemn astfel incat se poate dobandi un bilant ecologic cat mai bun.

Procesul fabricarii propriu zise este o presa care comprima rumegusul la 100 de bar prin un sistem de extrudare. Diferit fata de brichete, presa este mecanica. Datorita presiunii enorme, granulele ies din presa cu o temperatura de 80 grade C si sunt aduse la o sita care are rolul de racire si de eliminarea a prafurilor reziduale.

Faza finala este ambalarea.

Ca sa fie rentabil pe plan economic, procesul productiei pelletilor este facut la scara industriala cu o cantitate de 200-300 kg pe ora. Pelleti se ambaleaza in saci de 30 kg pentru uzul casnic sau in saci de 1000 kg, mai economici ca sa fie stocati intr-un rezervor echipat de o pompa speciala pentru alimentare.

Folosirea casnica a pellets-elor cere sobe potrivite. O soba de lemn poate fi folosita cu o mica adaptare. Se inlocuieste gratarul printr- un cosulet pentru pellets. Se mai folosesc si centrale speciale pentru arderea, cu recuperare de fum astfel incat sa aiba un randament cat mai bun.

Avantaje:
-> Mai usor de depozitat (pentru aceasta putere energetica, necesita numai o treima din spatiu de depozitare ( ).
-> Se comporte precum un combustibil fluid si se preteaza bine la automatizare
-> Ardere curata fata de combustibili petrolieri (mai putine emisii nocive)
-> Este o energie renuvelabila si sigura
-> Mai economic decat motorina si gazul
-> In Franta si in Germania, investitiile pentru sobele / centralele care folosesc pellets sunt subventionate de stat (ADEME).

Dezavantaje:
-> Procesul de fabricatie este mult mai costisitor. Consumul de energie este considerat sub pragul de 3% din valoarea energetica a granulelor.
-> Fata de produsele petroliere, spatiul de depozitare necesar este mult mai mare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.