Valorile mobiliare si cotarea lor la bursa de valori

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Valorile mobiliare se deosebesc de bunurile mobiliare, prin dematerializarea lor, purtand si alte denumiri: hartii de valoare, titluri de valoare etc.
Valorile mobiliare sunt titluri de proprietate sau de creanta, care confirma titularului dreptul sau patrimonial, de o anumita marime ,si asupra unei entitati bine stabilite, precum si posibilitatea de a le transforma oricand in bani, pe [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valorile mobiliare si cotarea lor la bursa de valori

Valorile mobiliare se deosebesc de bunurile mobiliare, prin dematerializarea lor, purtand si alte denumiri: hartii de valoare, titluri de valoare etc.
Valorile mobiliare sunt titluri de proprietate sau de creanta, care confirma titularului dreptul sau patrimonial, de o anumita marime ,si asupra unei entitati bine stabilite, precum si posibilitatea de a le transforma oricand in bani, pe piata de capital. In sens restrans, valorile mobiliare sunt hartiile de valoare - actiuni si obligatiuni - emise de o anumita societate comerciala.

Actiunile sunt titluri reprezentative ale unui drept de proprietate asupra unei cote-parte din activul social al emitentului (obligatoriu particular, deoarece un activ public nu este susceptibil de insusire privata). Actiunile acorda proprietarului anumite drepturi de gestiune sau, cel putin, drepturi de control asupra gestiunii patrimoniului social, drepturi (cel putin teoretice) asupra beneficiilor, de a primi in fiecare an o cota parte din profitul net, sub forma de dividende, si, in sfarsit, dreptul la o cota parte din activul net existent, in cazul in care societatea emitenta este lichidata.

Datorita veniturilor diferite de la an la an pe care le aduc actiunile, in functie de activitatea economico-financiara a societatii respective, acestea se numesc si valori mobiliare cu profit variabil.
Obligatiunile (numite si titluri de renta daca sunt emise de catre stat) sunt titluri reprezentate prin dreptul de creanta al proprietarului asupra emitentului. Proprietarul unei obligatiuni este o persoana care a imprumutat o anumita suma de bani emitentului (statul, o colectivitate publica , societate nationala sau privata), obligandu-l astfel, pe cel imprumutat de a-l remunera, prin varsarea periodica a unei sume proportionale cu totalul imprumutului, si care se numeste, de obicei, dobanda.

Imprumutul este, in principiu, rambursabil, fie intr-o singura transa fie in mai multe transe, prin intermediul unui tabel de amortismente periodice, care pot fi constante sau variabile (in general, progresive) esalonate inca de la emisiunea titlului.
Datorita venitului fix pe care il aduc obligatiunile, acestea se numesc valori mobiliare cu profit fix. Prin emisiunea si negocierea lor pe piete primare si secundare de capital, sunt mobilizate activele financiare disponibile la investitori si redistribuite societatilor publice si private.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.