Valorile mobiliare

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Actiunea este o hartie de valoare, valoare care este o parte din capitalul social al societatii pe actiuni emitente. Actiunile intra in posesia unor persoane denumite actionari si le confera acestora anumite drepturi si obligatii, respectiv participarea la beneficiul societatii sau obligatia de a suporta o parte din pierderea acesteia. Astfel, daca un actionar detine a% din numarul de actiuni ale [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valorile mobiliare

Actiunea este o hartie de valoare, valoare care este o parte din capitalul social al societatii pe actiuni emitente. Actiunile intra in posesia unor persoane denumite actionari si le confera acestora anumite drepturi si obligatii, respectiv participarea la beneficiul societatii sau obligatia de a suporta o parte din pierderea acesteia. Astfel, daca un actionar detine a% din numarul de actiuni ale unei societati, indiferent de pretul sau de calea prin care le-a obtinut, atunci el are:
dreptul la vot, adica la a% din voturile care pot fi exprimate in adunarea generala a actionarilor;

Acesta este, de fapt, dreptul de a participa sistematic la adunarea generala a actionarilor a carui data de organizare trebuie facuta publica cu 30 de zile inaintea tinerii ei; cei care detin actiuni la purtator primesc invitatii personalizate.
Adunarea Generala Ordinara reuneste toti actionarii, indiferent de numarul de actiuni detinute. Uneori pot exista anumite restrictii, societatile pretinzand un minimum de actiuni pentru dreptul de a participa. Aceasta adunare, care se tine anual, are drept scop de a verifica bunul mers al intreprinderii.

Astfel, actionarii sunt chemati sa analizeze conturile, sa fixeze dividendele, sa reinnoiasca administratorii. Deciziile sunt aprobate cu majoritate simpla. Adunarea Generala Extraordinara se reuneste de fiecare data cand este luata o decizie exceptionala, cum ar fi cresterea capitalului social. Deciziile sunt aprobate cu majoritate de doua treimi. Ambele tipuri de adunari reprezinta mijlocul prin care actionarul se poate exprima, poate sa-si valorifice dreptul la informare si pe cel de control asupra gestiunii intreprinderii.

- dreptul la informare, respectiv dreptul de acces la documentele indispensabile: bilant, contul de rezultate;
dreptul la dividende, adica la a% din profiturile societatii sub forma de dividende;- dreptul asupra activelor, adica la a% din valorile societatii, in cazul in care aceasta este lichidata si contribuie cu a% la pierderile societatii in cazul in care ele survin (raspunde de pasivul social in limita aportului de capital);
Circulatia actiunilor este libera; ele pot fi vandute, mostenite sau donate, dupa vointa posesorului lor.

Clasificarea actiunilor este urmatoarea:
a) actiuni nominative, adica acele actiuni care sunt personalizate prin mentionarea numelui posesorului lor; ele au o circulatie restrictiva, in sensul ca nu pot fi instrainate decat prin transcrierea tranzactiei in registrul societatii emitente. Un titlu este nominativ atunci cand proprietarul este nominal cunoscut de emitent.
Identitatea proprietarului este inregistrata in registrul societatii care va putea sa faca cunoscute titularului diferite informatii cu privire la dezvoltarea si rezultatele ei si va putea adresa convocarea la Adunarile Generale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.