Valorificarea resurselor litosferei

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.89

nivel: Liceu

Principala problema pe care o ridica acesti combustibili fosili este caracterul limitat al rezervelor. In actualul ritm mediu de consum mondial, rezervele de petrol se vor epuiza in 40-44 de ani, rezervele de gaze naturale in 60-64 ani iar cele de carbune in 232-236 ani. La nivel regional apar si in acest caz diferente care favorizeaza sau defavorizeaza anumite state. De exemplu, in Orientul Aprop[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valorificarea resurselor litosferei

Principala problema pe care o ridica acesti combustibili fosili este caracterul limitat al rezervelor. In actualul ritm mediu de consum mondial, rezervele de petrol se vor epuiza in 40-44 de ani, rezervele de gaze naturale in 60-64 ani iar cele de carbune in 232-236 ani. La nivel regional apar si in acest caz diferente care favorizeaza sau defavorizeaza anumite state. De exemplu, in Orientul Apropiat si Mijlociu, rezervele de petrol ajung pentru 110 ani in timp ce in Europa si America de Nord ele se vor epuiza in 13 si, respectiv, 10 ani.

Pentru a avea o imagine clara asupra acestor probleme si pentru analiza lor obiectiva, O.N.U. a stabilit o unitate etalon care este egala cu 1 t. huila, cu o putere calorica de 700 kcal./kg. O tona de carbune brun este echivalenta cu 0.4 unitati conventionale (u.c.), 1 litru de petrol - 1.43 u.c., 1000 m3 gaz natural - 137 u.c., 1000 Kwh hidroenergie - 0.5 u.c.Si in cazul consumului de energie electrica apar o serie de diferentieri teritoriale pe fondul unei valori medii mondiale de 9441.5 milioane t. e. c.. Astfel, in 1982, principalele continente consumatoare de energie electrica erau Europa (inclusiv C.S.I.) si America de Nord si Centrala, urmate de Asia, pentru ca cel mai mic consum sa se inregistreze in Oceania.

Interesanta este analiza consumului energetic pe cap de locuitor, analiza care evidentieaza un consum ridicat de energie in tarile dezvoltate si unul redus in tarile slab dezvoltate. Cele mai ridicate valori inregistrate sunt in Qatar (23693 kg/loc.), Emiratele Arabe Unite (20183 kg./loc.), Canada (10255 kg/loc.), S.U.A. (9958 kg/loc). La polul opus se situeaza multe state care au consum sub 100 kg/loc (Laos, Bangladesh, Cambogia, Sudan, etc.).

Analizand insa acest consum energetic mondial prin prisma dezvoltarii durabile, intalnim notiunea de eficienta energetica care mentioneaza ca superioritatea unei economii nu rezida din cantitatea de energie consumata ci din modul in care aceasta este folosita. De asemenea, datorita caracterului limitat al resurselor, se impune o rationalizare a consumului energetic si dezvoltarea unui sistem plurienergetic in care sursele neclasice sa aiba un rol din ce in ce mai important in producerea energiei electrice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.