Valorificarea resurselor hidrosferei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.66

nivel: Facultate

Derivand din energia eoliana, potentialul acestui tip de energie este repartizat, ca o consecinta, in functie de frecventa si intensitatea vanturilor, care pun in miscare stratul superficial de apa al Oceanului Planetar. Potentialul energetic global al valurilor este evaluat la 50 trilioane KWh/an, energie care s-ar putea valorifica in lungul a 500.000 km. ai coastelor maritime ale Terrei. Insa ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valorificarea resurselor hidrosferei

Derivand din energia eoliana, potentialul acestui tip de energie este repartizat, ca o consecinta, in functie de frecventa si intensitatea vanturilor, care pun in miscare stratul superficial de apa al Oceanului Planetar. Potentialul energetic global al valurilor este evaluat la 50 trilioane KWh/an, energie care s-ar putea valorifica in lungul a 500.000 km. ai coastelor maritime ale Terrei. Insa acest potential nu este distribuit uniform el variind de la o zona la alta. De exemplu, in Marea Britanie, la 1 km. de tarm ii revine in medie 50 MW in timp ce pe 1 km. de litoral al Marii Negre revine doar 4.6 MW.

Nici la acest tip de energie nu s-a depasit faza experimentala, cea mai mare parte a instalatiilor aflate in functiune din Japonia avand doar 375 KW. Cercetatorii care lucreaza in acest domeniu raman insa optimisti in legatura cu viitorul energiei valurilor. Tot in acest stat insular, o filiala a firmei "Mitsui Engineering and Shipbuilding Co.", si-a facut cunoscuta intentia de a construii si de a comercializa centrale electrice actionate de valuri, cu puteri intre 500-1000 KW. In Marea Britanie s-au elaborat proiecte pentru uzine flotante cu puteri de pana la 1000 MW, care ar putea acoperii suprafete de pana la 2.5 km2.

Specialisti ai firmei Lockhead, din S.U.A., au conceput si realizat un mic miniatol artificial destinat captarii energiei valurilor la distante mari de tarm. In zona Golfului Riambel, insula Mauritius, se va construii o centrala bazata atat pe forta valurilor cat si pe cea a mareelor, cu o productie estimata la circa 20.000 KWh.Fara indoiala insa ca si in aceasta directie unele greutati inerente vor fi invinse (ex. uzura foarte rapida a instalatiilor metalice in contact cu apa sarata, dispersia mare a valurilor si densitatea scazuta a energiei, fluctuatia mare a inaltimii valurilor, neuniformitatea frontului de valuri, atat ca inaltime cat si ca lungime, etc.),

atunci, cand costul electricitatii clasice, care astazi este de doua ori mai mic decat cel obtinut in centralele experimentale pe baza energiei valurilor, va fi mult mai mare decat in prezent, iar interesul acordat de diversele state acestor cercetari va fi in concordanta cu situatia energetica respectiva.C. Energia curentilor marini Curentii marini sunt miscari pe orizontala, mai mult sau mai putin regulate, ale unor mase de apa oceanica, sub influenta vantului si a diferentelor de densitate, temperatura sau salinitate dintre doua puncte.

Se apreciaza ca, la o viteza a curentului cuprinsa intre 50-170 km/24 ore, o retea alcatuita din 21 de grupe a 11 turbine fiecare, ancorate intr-un curent de dimensiunile Gulf Stream-ului, ar putea realiza 10000 MW, productie de energie egala cu cea a 10 atomocentrale.Pentru valorificarea acestui potential energetic, sunt "antrenate" in cercetare trei grupe de specialisti, unul britanic, unul olandez si unul al Societatii Eurocean. Acestia au estimat, intr-o prima faza a proiectului, costul energiei electrice produse, cost ce se ridica la circa 50-100 milioane KWh, in cazul unor instalatii mari de 5-10 MW.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.