Valorificarea resurselor extraterestre si atmosferice

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.75

nivel: Liceu

Folosirea caldurii inmagazinate in stratul superior al apei oceanului, este o idee care apartine francezului A. Arsonval (1881), care poate fi pusa in practica in zona intertropicala, unde diferenta de temperatura intre suprafata si adancime depaseste 18C in tot timpul anului. Potentialul evaluat este imens (circa 100000 miliarde kWh anual) si pentru punerea sa in valoare s-au imaginat circuite d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valorificarea resurselor extraterestre si atmosferice

Folosirea caldurii inmagazinate in stratul superior al apei oceanului, este o idee care apartine francezului A. Arsonval (1881), care poate fi pusa in practica in zona intertropicala, unde diferenta de temperatura intre suprafata si adancime depaseste 18C in tot timpul anului. Potentialul evaluat este imens (circa 100000 miliarde kWh anual) si pentru punerea sa in valoare s-au imaginat circuite de gaze care se lichefiaza prin racire cu apa adusa de la adancime (care are temperatura de 4C) si trece din nou in stare gazoasa prin incalzirea cu apa calda cantonata in stratele superioare (cu temperaturi de 25-30C).

Mici uzine de acest fel au functionat la Matanzas (Cuba) inca din 1930, la Abidjann (Coasta de Fildes), dar care nu au dat rezultatul scontat. Experimentarile continua totusi in S.U.A. (Hawai, Florida), Japonia si Brazilia pentru a gasii o solutie optima in vederea valorificarii acestei energii potentiale.d.2. Un procedeu de perspectiva este fotoelectroliza apei, reusita deocamdata experimental, pe baza unor instalatii cu dioxid de titan si platina, folositi ca electrozi intr-un circuit electric declansat de energia solara. Se obtine astfel hidrogen, un combustibil foarte bun, iar randamentele acestor instalatii ating 40 %.

Utilizarea energiei solare, in toate variantele prezentate anterior, are si avantajul de a fi inepuizabila, abundenta, un pret de cost neglijabil in forma sa bruta si mai ales nepoluanta, aspecte de mare importanta pentru valorificarea ei in viitor. Totusi, faptul ca numeroase metode de valorificare a acestei energii nu ai depasit stadiul de experiment se datoreaza unor servituti inerente - densitate slaba a fluxului energetic (cel mult 1400 W/m2), intermitenta datorita alternantei dintre zi si noapte, nebulozitatea, pret ridicat al instalatiilor de captare si conversie, pierdere de energie prin conversie etc.

Se explica astfel numarul redus de instalatii de captare si conversie a energiei solare a caror productie de energie electrica este inca foarte mica, si chiar la nivelul anului 2000 nu acopera mai mult de 2 % din consumul de energie al statelor industriale dezvoltate.
2.1.2. Energia eoliana Energia eoliana rezulta ca urmare a diferentelor de potential termic si baric din troposfera, ca urmare a incalzirii neuniforme a atmosferei. Curentul de aer, vantul, care tinde sa echilibreze diferentele existente, se remarca prin intensitate, viteza, durata si directie. Cu cat viteza este mai mare cu atat efectul mecanic creste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.