Valorificarea resurselor biosferei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.83

nivel: Facultate

In timp ce asociatile vegetale naturale (stepe, savane, prerii, paduri, etc.) inregistreaza restrangeri a suprafetelor ocupate datorita interventiei antropice, asociatile vegetale cultivate de om se diversifica si evolueaza.In structura biomasei totale produsa annual predomina cea vegetala: circa 550 miliarde tone in oceane si aproximativ 400 miliarde tone pe uscat, din care circa 100 miliarde ton[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valorificarea resurselor biosferei

In timp ce asociatile vegetale naturale (stepe, savane, prerii, paduri, etc.) inregistreaza restrangeri a suprafetelor ocupate datorita interventiei antropice, asociatile vegetale cultivate de om se diversifica si evolueaza.In structura biomasei totale produsa annual predomina cea vegetala: circa 550 miliarde tone in oceane si aproximativ 400 miliarde tone pe uscat, din care circa 100 miliarde tone le detine padurea, restul fiind pasuni, fanete culturi.

Accesul la valorificarea biomasei marine este mult mai dificil decat pe uscat; de aceea, potentialul biomarin nu este inca suficient cunoscut si exploatat. Cu toate acestea, oceanul ramane o imensa "camara" naturala de alimente a omenirii, o sursa de proteine si un urias depozit mineral.

2.4.1. Resursele forestiere si rolul economic al padurii
Insemnatatea mare a padurii deriva din cele doua mari functii ale ei: functia economica, furnizoare de material lemnos si produse accesorii, protectia unor obiective de interes economic, refacerea sanatatii fizice si psihice ale oamenilor si functia ecologica, fiind cunoscut rolul padurii asupra climei, apelor, solului, etc.

Suprafetele ocupate de paduri acum doua milenii, circa 56 % din uscat, identificate cu ajutorul solurilor silvestre, au fost restranse treptat incat azi mai ocupa doar circa 4500 milioane hectare, ceea ce corespunde la 30-34 % din totalul uscatului. Asadar, omenirea a distrus aproape jumatate din padurile de pe suprafata Pamantului, prin incendieri si defrisari in vederea obtinerii unor terenuri destinate agriculturii, prin pasunat si prin taierea padurilor in scopuri industriale (lemn de constructie, lemn de mina, lemn pentru celuloza si hartie) si drept combustibil. Acest proces a fost urmat de aparitia unor fenomene nefavorabile vietii in general si economiei in special (aridizarea climei, eroziunea solului, accentuarea inundatiilor, poluarea aerului, etc.).

Cu actuala suprafata acoperita de paduri se pot satisface, in principiu, cerintele mereu crescande ale populatiei lumii. Pentru aceasta se impun o serie de masuri, cum ar fi: exploatarea rationala, reimpadurirea si reconstructia ecologica a zonelor defrisate, stoparea defrisarilor abuzive, etc.

Pe glob sunt mari diferentieri in ceea ce priveste structura padurilor, conditiile de dezvoltare a acestora si valorificarea economica a lorPadurile de conifere (circa 1200 milioane hectare) prezinta cateva trasaturi distincte, favorabile sub raport economic: speciile sunt putine existand o uniformitate pe mari suprafete, arborii au trunchiuri drepte, ramurile sunt scurte si subtiri, densitatea biomasei este redusa ceea ce permite transportul lesnicios al masei lemnoase exploatate, etc.

Sub raportul raspandirii spatiale, se evidentiaza doua zone: una situata in Eurasia, iar cealalalta in America de Nord. In afara de acestea, mai exista areale mai restranse in emisfera nordica, in special in zonele montane (Alpi, Carpati, Caucaz, Himalaya, etc.), precum si in emisfera sudica (Parana, Chile, Noua Zeelanda, Australia), unde insumeaza 5 % din suprafata totala a padurilor de rasinoase.

Padurile de conifere din nordul Eurasiei sunt alcatuite din molid (Picea abies), brad (Abies alba) si pin (Pinus silvatica). Cel mai pretios lemn este al molidului, care formeaza paduri intinse si compacte in nordul partii europene a C.S.I., in Peninsula Scandinavica, in Polonia, precum si in unele zone montane (Alpi, Carpati, Pirinei, etc). Bradul ocupa suprafete considerabile in taigaua siberiana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.