Valorificarea plantelor medicinale in perioada Evului mediu romanesc

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.45

nivel: Facultate

Se poate spune deci ca in domeniul cunostintelor medicale, implicit al etnofitoterapiei, timp de mai multe secole, s-a progresat lent.Medicina babeasca, in care insusirile reale ale plantelor se amestecau cu tot felul de descantece si practici daunatoare (deochi, moroaice, iele) isi gaseau un concurent in medicina preoteasca. Din plante cunoscute de altfel de popor, preotii sau calugarii preparau [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valorificarea plantelor medicinale in perioada Evului mediu romanesc

Se poate spune deci ca in domeniul cunostintelor medicale, implicit al etnofitoterapiei, timp de mai multe secole, s-a progresat lent.Medicina babeasca, in care insusirile reale ale plantelor se amestecau cu tot felul de descantece si practici daunatoare (deochi, moroaice, iele) isi gaseau un concurent in medicina preoteasca. Din plante cunoscute de altfel de popor, preotii sau calugarii preparau solutii si alifii cu care ii alinau pe suferinzi.

Folclorul nostru ne ofera multe exemple de magie imitativa. Legatura dintre boala privita ca o pedeapsa cereasca si vindecare (unde pe langa actiunea plantelor trebuiau sa mai intervina vrajile, farmecele, descantecele) se contura pe un fond mistic pronuntat.Marele om de stiinta Valeriu L. Bologa, care s-a ocupat si de studiul plantelor medicinale facea urmatoarea constatare: "mai avea Romanul si pe doftorii sai stravechi: vracii, babele si calugarii iscusiti care instinctiv cu empiria perpetuata de veacuri, adesea stiau a dea haina bozgoanelor si a descantecelor leacuri de o valoare terapeutica uimitor de reala".

In afara de acesti lecuitori ai poporului de rand, care din timpuri stravechi pana astazi au ramas aceiasi, "inteleptii experientei", straini insa de progresele stiintei, dupa anul 1500 apar in trecutul nostru, tot mai des, "doftori" mai mult sau mai putin invatati, care au trait si lucrat timp mai indelungat sau mai scurt pe meleagurile noastre.Sunt medici chemati de voievozi sau boieri, vindecatori pripasiti pe langa curti, uneori invatati respectabili, mult mai des insa epave ratacite ale stiintei apusene. Ei isi au rostul lor in istoria medicinii in tarile romanesti, nu insa in istoria evolutiei medicinii romanesti.

Ar trebui amintit faptul ca documente din secolul al VIII-lea arata ca in acea epoca, barbierii tratau bolnavii cu "buruieni de leac". Domnitorul Alexandru Lapusneanu fiind bolnav de ochi (1558) a fost ingrijit de un barbier din Ardeal cu niste "herbarius".In secolul al XV-lea isi fac deci aparitia primii medici si farmacisti.

Oricine lecuia insa suferintele in acele timpuri trebuia sa cunoasca bine plantele, despre acest lucru "vorbind numeroase documente scrise, cum sunt pravilele domnitorilor Vasile Lupu si Matei Basarab din 1646-1652".Pravila domnitorului Matei Basarab (1640-1652) arata ca "Vraciul are voie sa studieze ierburile si sa descopere leacurile impotriva otravurilor".

Numeroase precepte medicale, termeni de boli si leacuri se intalnesc si in minunata povestire alegorica "Istoria hieroglifica" a lui Dimitrie Cantemir.O forma de activitate stiintifica ce trebuie a fi consemnata este aparitia cartilor de medicina (care contin referiri si la utilizarea plantelor medicinale).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.