Valorificarea climato-turistica a principalelor elemente climatice din Caraptii Meridionali

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In cadrul complexului de factori cu actiune termica se include temperatura, umezeala aerului (care ridica sau coboara pragul temperaturii echivalent efective), intensitiatea curentilor de aer, radiatia solara calorica.
Starea termica a aerului influenteaza receptorii termici cutanati. In functie de temperatura aerului, organismul va primi un surplus de caldura la temperatura aerului de 28-3[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valorificarea climato-turistica a principalelor elemente climatice din Caraptii Meridionali

In cadrul complexului de factori cu actiune termica se include temperatura, umezeala aerului (care ridica sau coboara pragul temperaturii echivalent efective), intensitiatea curentilor de aer, radiatia solara calorica.
Starea termica a aerului influenteaza receptorii termici cutanati. In functie de temperatura aerului, organismul va primi un surplus de caldura la temperatura aerului de 28-300 C (22,50 C temperatura echivalent efectiva a aerului -TEE reda senzatia de caldura a omului imbracat normal, aflat in aer liber), sau se va raci la temperatura sub 210 C, respectiv (17,50 C TEE).

Intre 21-280 C respectiv 17,5-22,50 C TEE), organismul nici nu pierde, nici nu castiga caldura (Stoicescu C., Munteanu L., 1976).
S-a constatat ca, in aerul static si saturat cu vapori de apa, senzatia de caldura a omului este determinata doar de schimbarea unui singur element meteorologic, temperatura aerului (tabel 26).
Daca starea de saturatie a aerului se mentine neschimbata, odata cu cresterea temperaturii aerului asupra organismului se produce senzatia de incalzire, iar odata cu scaderea temperaturii, senzatia de racire in aerul static si nesaturat cu vapori de apa, senzatia de caldura se gaseste sub influenta a doua elemente meteorologice si anume: temperatura si umezeala aerului. Orice schimbare a lor duce la schimbarea senzatiei de caldura sau frig.

In relatia temperatura-vant, se observa ca, la temperaturi scazute, vantul scade confortul termic, amplificand senzatia de frig. Dimpotriva, la temperaturi ridicate, vantul coborand temperatura efectiva si realizeaza starea de confort termic, eliminandu-se senzatia de supraincalzire.
In vederea practicarii curei naturiste prin intermediul elementelor climatice in statiuni cat si pentru aprecierea conditiilor reale de confort, in momentul de maxima incalzire, din cursul anului si a zilei, s-a calculat numarul de zile cu confort termic sau inconfort la diferite altitudini in Carpatii Meridionali. (pentru lunia iulie, ora 13).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.