Valoarea prognostica a concentatiei peptidelor natriuretice la pacientii cu fibilatie

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Activitatea biologica a peptidelor natriuretice include modularea structurii si functiei miocardului, natriureza, inhibitia sistemului renina- angiotensina, vasodilatatie si efect antimitotic asupra celulelor musculare netede.In insuficienta cardiaca congestiva, valorile ANP si BNP sunt crescute. Ele au semnificatie functionala in reglarea aparatului cardiovascular in insuficienta cardiaca, deoare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valoarea prognostica a concentatiei peptidelor natriuretice la pacientii cu fibilatie

Activitatea biologica a peptidelor natriuretice include modularea structurii si functiei miocardului, natriureza, inhibitia sistemului renina- angiotensina, vasodilatatie si efect antimitotic asupra celulelor musculare netede.In insuficienta cardiaca congestiva, valorile ANP si BNP sunt crescute. Ele au semnificatie functionala in reglarea aparatului cardiovascular in insuficienta cardiaca, deoarece inhibitia lor are drept consecinta deteriorarea hemodinamica rapida la animalele cu insuficienta cardiaca indusa experimental, manifestata prin activarea rapida a sistemului renina- angiotensina, cu vasococnstrictie si retentie de sare.

Valorile BNP sunt crescute in insuficienta cardiaca cronica congestiva, avand valoare prognostica semnificativa pentru status hmodinamic agravat.Fibrilatia atriala cronica insoteste deseori insuficienta cardiaca congestiva si poate influenta concentratia peptidelor natriuretice. Nu este suficient de clar daca valoarea prognostica a concentratiei crescute a peptidelor natriuretice este sugestiva si pentru pacientii cu fibrilatie atriala cronica si insuficienta cardiaca avansata in comparattie cu pacientii aflati in ritm sinusal si insuficienta cardiaca congestiva severa.

Scopul lucrarii: a studia valoarea prognostica a concentratiei crescute a BNP la pacientii cu fibrilatie atriala cronica si insuficienta cardiaca congestiva severa in comparatie cu pacientii in ritm sinusal si insuficienta cardiaca avansata.Material si metoda: au fost luati in studiu 68 pacienti cu insuficienta cardiaca cronica congestiva severa (clasa NYHA III si IV), cu o supraveghere clinica medie de 12 luni (medie 10A?4 luni). Clasa functionala NYHA a fost stabilia in functie de toleranta la efort fizic, datele clinice si radiologice. Fractia de ejectie a ventriculului stang a fost determinata prin ecocardiografie biplana, utilizand metoda Simpson.

Concentratia BNP a fost determinata prin dozarea NT-proBNP, un fragment inactiv fiziologic care este eliberat cand hormonul activ BNP este detasat de precursorul sau BNP. Sinteza proteinei precursoare in cardiomiocite este controlata de factori mecanici (dilatatia peretelui ventricular) si de factori neuroumorali (noradrenalina, angiotensina II).Secretia de NT-proBNP in sange ca urmare a clivarii BNP se coreleaza direct cu cresterea volumului ventricular si a presiunii ventriculare in insuficienta cardiaca. In consecinta, daca se detecteaza doar valori foarte scazute ale NT-proBNP, disfunctia cardiaca hemodinamica poate fi practic exclusa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.