Valoarea prognostic a lactatului in sepsis

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.83

nivel: Facultate

Sepsis este o afectiune grava, care poate fi extrem de dificil de a diagnostica si trata. Sepsis este definite ca prezenta unei infectii si un raspuns inflamator sistematic, prin deteliorarea tesuturilor .Sepsisul este o cauza foarte importanta de deces, mai ales in randul pacientilor spitalizati pentru alte afectiuni medicale.

O serie de boli, cum ar fi diabetul, leucemia, ciroza h[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valoarea prognostic a lactatului in sepsis

Sepsis este o afectiune grava, care poate fi extrem de dificil de a diagnostica si trata. Sepsis este definite ca prezenta unei infectii si un raspuns inflamator sistematic, prin deteliorarea tesuturilor .Sepsisul este o cauza foarte importanta de deces, mai ales in randul pacientilor spitalizati pentru alte afectiuni medicale.

O serie de boli, cum ar fi diabetul, leucemia, ciroza hepatica sau arsurile, favorizeaza multiplicarea microorganismelor patogene in sange (bacteriemie) si instalarea sepsisului. Un organism slabit, cu un sistem imunitar deficitar, va favoriza patrunderea microbilor in torentul sangvin si declansarea raspunsului inflamator generalizat = sepsis.

Sepsisul reprezinta principala cauza de deces in unitatile de terapie intensiva noncoronariana, avand costuri de tratament foarte ridicate (spitalizare, farmacologie, manevre diagnostice).Orice agent patogen poate fi implicat in geneza sepsisului: bacterii, fungi, micoplasme, ricketsii si virusuri. Cel mai frecvent, sepsisul este asociat cu infectii bacteriene.Termenul sepsis deriva din termenul grecesc "sepsin" care tradus inseamna "a fi putrezit".

Timp de mii de ani din existenta umana, bolile infectioase epidemice, au aparut ca rezultat al traumei sau dupa contact fizic cu animalele. Termenul de sepsis ( septikos, sepein = a putrezi, gr.) a fost clasic asociat cu infectiile grave. Pe masura aprofundarii cunostintelor de fiziopatologie a agresiunii bacteriene si a raspunsului organismului-gazda la aceasta, s-au facut eforturi de definire a notiunilor de sepsis, sindrom septic, soc septic.

Au fost stabilite criterii de incadrare in clasa pacientilor septici. Bone defineste notiunea de "sepsis" pe baza unor criterii clinice simple: suspiciunea de infectie plus raspunsul sistemic al organismului-gazda la ea Termenul de "sindrom septic" este propus pentru cazurile la care, pe langa criteriile enumerate, se poate pune in evidenta si cel putin un semn de alterare a perfuziei tisulare (tabelul 2);

Cel de "soc septic" este dedicat situatiilor de sindrom septic cu hipotensiune (tensiune arteriala sistolica sub 90 mm Hg sau o scadere a tensiunii arteriale medii sub 40 mm Hg fata de nivelul de baza la un pacient hipertensiv). Orientata clinic, definitia lui Bone se bucura de o larga utilizare in literatura. Ea raspunde necesitatii de standardizare a diagnosticului din numeroasele studii multicentrice dedicate fiziopatologiei si tratamentului sepsisului.

Terminologia sepsisului a suferit modificari radicale in ultimii 10 ani datorita incercarilor continue facute pentru intelegerea complexitatii acestui proces. Aceasta a fost adaptata si modificata atat pentru adulti cat si pentru nou-nascuti si copii dupa prevederile conferintei ACCP / SCCM desfasurata in 1992. Cu aceasta ocazie s-au definit urmatorii termeni:Bacteriemie = prezenta bacteriilor viabile in torentul circulator confirmata prin hemocultura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.