Valoarea fomativa a basmelor in educarea trasaturilor pozitive de caracter

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 5.50

nivel: Facultate

Referat despre Valoarea fomativa a basmelor in educarea trasaturilor pozitive de caracter
Cu toate ca in vremurile contemporane nu intotdeauna invinge binele sau adevarul nu iese repede la iveala, noi, educatoarele, trebuie sa demonstram copiilor ca binele pe care-l facem celor din jur, prin valentele lui pozitive se va rasfrange si asupra noastra, iar munca facuta cu perseverenta si profes[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valoarea fomativa a basmelor in educarea trasaturilor pozitive de caracter

Referat despre Valoarea fomativa a basmelor in educarea trasaturilor pozitive de caracter
Cu toate ca in vremurile contemporane nu intotdeauna invinge binele sau adevarul nu iese repede la iveala, noi, educatoarele, trebuie sa demonstram copiilor ca binele pe care-l facem celor din jur, prin valentele lui pozitive se va rasfrange si asupra noastra, iar munca facuta cu perseverenta si profesionalism ne va ajuta sa invingem.Sa exemplificam prin cunoscuta poveste „Capra cu trei iezi” de Ion Creanga.
Povestea este cunoscuta de copiii si le place foarte mult.

Este nemuritoare si are personaje din lumea animalelor ceea ce ii incanta pe copii. Structura narativa, armonioasa, echilibrata, se distinge printr-o formula introductiva scurta si printr-o caracterizare a celor trei frati: „Era o data o capra care avea trei iezi. Iedul cel mare si cel mijlociu dau prin bat de obraznici ce erau; iara cel mic era harnic si cuminte. Vorba aceea sunt cinci degete la o mana si nu seamana toate unul cu altul”

Drama unei mame, ai carei copii au fost ucisi fara mila si care va pedepsi dupa meritpe cel care a calcat in picioare legile nescrise ale omeniei, constituie tema operei. Gasirea analogiei cu viata si descoperirea sensului alegoriei se realizeaza printr-o ingenioasa opozitie tipologica.

Versurile sunt atractive si usoare: „Trei iezi cucuieti,
Usa mamei descuieti
Ca mama va-aduce voua:
Frunze-n buze,
Lapte-n tate,
Drob de sare in spinare,
Malaies
In calcaies,
Smoc de flori
La subsori”
Vorbirea directa, viitorul popular, unele locutiuni familiare, dialogul dintre capra si iezi sunt alte modalitati artistice de caracterizare a personajelor.

Deznodamantul este cel asteptat.Ironia scriitorului, ca si bucuria ca vinovatul a fostpedepsit sunt sugerate tot prin naratiune: „Dupa aceasta, capra si iedul au luat o capita de fan s-au aruncat-o peste dansu, in groapa, ca sa se mai potoleasca focul...” Formula de incheiere este caracteristica basmului in general, la Creanga insa nota umoristica fiind mai accentuata: „Si eram si eu acolo de fata, si-ndata dupa aceea am incalecat iute pe-o sa s-am venit de v-am spus povestea asa, ...” are valoare formativa si instructiva.

2.EDUCATIA MORALA SI EDUCATIA ESTETICA LA VARSTA PRESOLARULUI
Educatia morala
Omul nu se naste fiinta, ci devine, iar maniera in care devine, depinde esential de educatia pe care o primeste. Pe de alta parte, omul se naste cu inclinatie catre moralitate, cu „simt” moral. E greu, daca nu imposibil, de precizat cu exactitae daca „ simtul” moral este in totalitate sau partial inascut. Cert e, cel putin o componenta importanta a sa este inascuta si da specifitate comportamentului uman. Simtul moral se poate atrofia sa dezvolta, prelungindu-se intr-o constiinta morala valoroasa. Dezvoltarea „ simtului” moral depinde de educatie.

Educatia morala – inteleasa ca „ trecerea de la morala la moralitate” , ca interiorizare a normelo, regulilor, valorilor morale – implica nu doar o dimensiune cognitiva, ci si i dimensiune afectiva si una practica, actionara, in contextul carora un rol important il ocupa vointa. Pedagogul francez Rene Hubert considera ca educatia morala este, in ultima instanta, o educatie a vointei, adica a ceea ce este mai profund subiectiv in fiinta unama.

Cum invata prescolarul morala?
Copilul invata morala ca pe un ansamblu de reguli transcendente, cu cat ma sacre cu cat le intelege mai putin- trebuie sa fie onest, politicos etc., pentru ca „asa e bine”; „ trebuie pentru ca trebuie”. Se poate vorbi, apoi, de o relativitate a valorilor morale in functie de consecintele faptele sale: este o fapta buna aceea care ii aduce castig, care are consecinte bune si rele,aceea care dauneaza.
Invatarea valorilor si a atutudinilor morale care incepe de la varsta prescolaritatii este un proces dificil si subtil. Filosoful si pedagogul francez, O. Reboul considera ca „ a discerne adevarul fals, realul de iluzoriu, a fi stapanul propriilor dorinte, credinte, pasiuni, a fi onest, a-l respecta pe celalat, toate acestea se invata jucand fotbal, rezolvand o problema, traducand un text, observand o reactie chimica, etc.”.

A preda morala separa, spune filosoful si pedagogul francez, inseamna a transforma intr-o realitate in afara vietii, o „virtute de duminica”.
Educatia morala, ca proces de formare a profilului moral al personalitatii, are doua finalitati: formarea conduitei morale si a trasaturilor morale de caracter.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.