Valoarea de vechime si valoarea istorica a monumentului istoric

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.97

nivel: Liceu

Alois Riegl considera ca in primul rand valoarea de vechime se diferentiaza de valoarea de contemporaneitate prin imperfectiunea operelor. In timp ce operele moderne sunt stralucitor de noi, la o opera veche se observa tendinta de disolutie a formelor si a culorilor. Atat omul cat si natura produc individualitati distincte. Artistul organizeaza intr-o anumita unitate armonioasa , unica, un ansamb[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valoarea de vechime si valoarea istorica a monumentului istoric

Alois Riegl considera ca in primul rand valoarea de vechime se diferentiaza de valoarea de contemporaneitate prin imperfectiunea operelor. In timp ce operele moderne sunt stralucitor de noi, la o opera veche se observa tendinta de disolutie a formelor si a culorilor. Atat omul cat si natura produc individualitati distincte. Artistul organizeaza intr-o anumita unitate armonioasa , unica, un ansamblu de elemente dispersate din natura. De indata ce creatia individuala a omului a prins forma, ea incepe sa suporte activitatea distructiva a naturii.

Urmele acestei activitati distructive a naturii, prin agentii sai mecanici si chimici sunt importante deoarece ne permit sa recunoastem ca un anume monument apartine unei anumite perioade.
Cultul valorii de vechime nu este interesat de conservarea monumentului in starea sa originara. Din punctul de vedere al adeptilor valorii de vechime trebuie evitata cu orice pret interventia arbitrara a mainii omului asupra starii monumentului. Ei afirma ca degradarea naturala creeaza o anumita impresie de purificare.

Unii teoreticieni ai valorii de vechime resping orice actiune de conservare, orice restaurare. Vad in aceste operatii o interventie nejustificata in contra derularii fortelor naturii. Alois Riegl subliniaza aspectul ca liberul joc al fortelor naturale va finaliza prin distrugerea totala a monumentului.
Ruina este considerata ca fiind pitoreasca. Cesare Brandi considera ca valoarea de vechime are functie estetica. In instanta estetica, ruina trebuie sa fie tratata ca ruina, iar interventia care se efectueaza asupra ei se va limita la conservare, excluzand reintegrarea.

Valoarea de vechime se adreseaza sensibilitatii. Autorul este constient ca valoarea de vechime are prioritate fata de celelalte valori ale operei de arta, desi ii vede si neajunsurile. El vede cultul valorii de vechime lucrand spre propria sa pierire. Valoarea de vechime este foarte usor de recunoscut. Oamenii simpli sunt capabili sa recunoasca un obiect vechi, sa il distinga de unul nou.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.