Valentele militare ale spionajului tehnico-economic in ajunul si in perioada primului razboi mondial

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.94

nivel: Facultate

O lupta inversunata pe acest teren s-a dat intre prinAZcipalii fabricanti si negustori de arme ai Europei -- Schneider si Krupp. In anul 1902, de exemplu, firma franceza Schneider a incercat sa vinda tunuri de 75 mm guvernului brazilian, dar, in ajunul demonstratiei practice din poligon, depozitele care adaposteau proiectilele au luat foc, fapt ce a aminat incheierea contractului. Repre-zentantii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valentele militare ale spionajului tehnico-economic in ajunul si in perioada primului razboi mondial

O lupta inversunata pe acest teren s-a dat intre prinAZcipalii fabricanti si negustori de arme ai Europei -- Schneider si Krupp. In anul 1902, de exemplu, firma franceza Schneider a incercat sa vinda tunuri de 75 mm guvernului brazilian, dar, in ajunul demonstratiei practice din poligon, depozitele care adaposteau proiectilele au luat foc, fapt ce a aminat incheierea contractului. Repre-zentantii firmei Schneider au acuzat in mod deschis firma Krupp de a fi comis acest act de sabotaj prin agentii sai secreti.

Un an mai tirziu, fabricantul francez a venit din nou, debarcindu-si munitiile intr-unul din porturile braziliene. De data aceasta, administratia locala a cailor ferate a refuzat transportul lazilor cu proiectile spre interiorul tarii, pe motivul ca materialul era periculos pentru secuAZritatea instalatiilor feroviare. Oamenii lui Schneider s-au descurcat totusi, inchiriind la un pret mare mijloace de transport rutier.

Agentii firmei Krupp au gasit insa alta modalitate de a contracara intentia firmei franceze. Guvernul brazilian a primit un raport, abil falsificat din punct de vedere tehnic, din care reiesea ca Franta ar furniza armament guvernului din Peru, pe timpul acela inamic al Braziliei. Agentii germani au anulat insa efectul acestei actiuni de "intoxicare", printr-un exces de zel prost inspirat : in raportul respectiv se strecura, destul de stingaci, ideea ca Brazilia ar trebui sa cumpere arme de la Krupp pentru a se putea apara cu succes impotriva unei eventuale agreAZsiuni peruviene realizata cu armamentul francez.

in acelasi timp in care Krupp si Schneider se luptau pe piata America Latine, in Europa isi jucau renghiuri similare Hiram Maxim, inventatorul mitralierei cu aceAZlasi nume, si nu mai putin cunoscutul negustor de arme Basil Zaharoff. Cu prilejul demonstratiei calitatilor unui tun cu tragere rapida pe care Maxim o organizase pentru conducatorii militari italieni in localitatea La Spezia, servantii care trebuiau sa minuiasca tunul in cauza s-au prezentat la poligon atit de beti incit a fost imposibil sa se discute cu ei.

Cind dialogul a devenit realizabil s-a aflat ca agentii lui Zaharoff ii atrasesera pe cei doi serAZvanti intr-un local de noapte unde au baut pina dimiAZneata. Mai tirziu, pentru a sabota o demonstratie similara la Viena, de data aceasta cu mitraliera Maxim, agentii reAZtelei de spionaj industria], sabotaj si diversiune ,,ZZ", care lucrau pentru Zaharoff, nu s-au multumit numai cu drogarea servantilor, ci au organizat, pur si simplu, deAZfectarea mitralierei aduse in Austria.

Desi se aflau in preajma conflictului mondial, cind contradictiile intercapitaliste se manifestau pe multiple planuri, fabricantii si negustorii de arme nu cunosteau granite. Astfel, devenise cu totul normal faptul ca un birou de cercetari stiintifice sau o firma industriala dintr-o tara sa execute comenzi militare pentru o alta tara, care putea deveni ulterior vrajmasa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.