Valente expresive in opera Anei Blandiana

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.70

nivel: Facultate

Fiind o contemporana desavarsita,creatiile Anei Blandiana se caracterizeaza prin sinceritate si rafinament,postmodernismul reprezentand un curent literar care ii determina pe scriitori sa isi construiasca propria reactie:una esentialmente culturala ,livresca a citatului intertextual si a parafrazei. Ei incorporeza ,in propriul text,fragmente de text si experiente ale altora,recunoscandu-le si nu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Valente expresive in opera Anei Blandiana

Fiind o contemporana desavarsita,creatiile Anei Blandiana se caracterizeaza prin sinceritate si rafinament,postmodernismul reprezentand un curent literar care ii determina pe scriitori sa isi construiasca propria reactie:una esentialmente culturala ,livresca a citatului intertextual si a parafrazei. Ei incorporeza ,in propriul text,fragmente de text si experiente ale altora,recunoscandu-le si numindu-le explicit.

O astfel de opera este si poezia,,Cuplu",o creatie lirica in versuri ce are caracter meditativ, fiind o opera reflexiva pe teme filozofice ,vocea lirica exprimandu-si in mod direct sentimentele.Tema operei o constituie mitul androginul,transpus in registru liric,ceea ce implica ,as putea afirma,megatema literaturii din toate timpurile,Iubirea,acest sentiment etern uman.De asemenea , semnificatia titlului are o rezonanta aparte ,lexemul,,cuplu"realizand conexiunea cu tema iubirii,care are mai multe aspecte:iubirea ca initiere(mitul erotic),iubirea -pasiune si implicit,iubirea tragica (,,Romanul lui Tristan" ,de I.Bedier, ,,Romeo si Julieta"de W.Shakespeare).

Mitul androginul,alaturi de cel al Vampirului,al Zburatorului si al lui Narcis,apartin iubirii ca initiere,incat mentalitatea arhaica resimte iubirea ca pe o forta atat de puternica,primul impact al sentimentului fiind atribuit unei fiinte supranaturale si presupunand un proces de initiere configurat in aceste mituri erotice.

Prin opera ,,Cuplu"Ana Blandiana isi mitologizeaza meditatia lirica descriind in cuvinte de mare expresivitate ce alcatuiesc monologul liric ceea ce Platon prezenta in opera ,,Banchetul " referindu-se la existenta in trecut a trei tipuri de oameni, printre care si androginul, ,,un barbat-femeie[...]ca un intreg deplin si rotund". Datorita mandriei covarsitoare ce ii stapanea, Zeus se hotaraste sa-i desparta taindu-i in doua parti -femeie si barbat-iar mai tarziu,vazand ca dorul nestins ii facea sa stea imbratisati tot timpul,le muta ,,partile rusinoase"in fata pentru a putea da nastere rodului iubirii.Acest mit este expus in opera de comicul timpurilor,Aristofan.

Structura este specifica genului liric,poezia este alcatuita din 51 versuri nedistribuite in strofe,iar din punct de vedere prozodic,regulile sunt exonerate:nu se poate vorbi de rima,ritm,masura. La nivel fonetic remarcam prezenta aferezei (,,si-l, se-ntorc, si-mi etc"-in toate cele trei cazuri exemplificate fiind elidata vocala,,i"),care in acest discurs poetic ,desi este un accident fonetic , primeste de aceasta data functia estetica.de asemenea ,eul liric utilizeaza pe de o parte aliteratia (,,nimeni nu ne poate"etc),pe de alta parte,asonanta(,,Ar vedea numai spatele")ambele avand rol eufonic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.