Vagabondajul

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Lucrurie stau un pic altfel cind vine vorba de vagabondaj. Daca ar fi sa ne gindim la o realitate imediata pe care o exprima acest cuvint, care ar fi aceea? Sensul este si aici aproape de la sine evident. Dar macar datorita faptului ca, cuvintul este un neologism, sensul lui trebuie cautat, nu este direct accesibil. E insa un neologism cu o traditie destul de veche in limba romana, asa ca a ajuns [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vagabondajul

Lucrurie stau un pic altfel cind vine vorba de vagabondaj. Daca ar fi sa ne gindim la o realitate imediata pe care o exprima acest cuvint, care ar fi aceea? Sensul este si aici aproape de la sine evident. Dar macar datorita faptului ca, cuvintul este un neologism, sensul lui trebuie cautat, nu este direct accesibil. E insa un neologism cu o traditie destul de veche in limba romana, asa ca a ajuns sa nu mai fie considerat un neologism.

Ca atitea alte cuvinte, este neologism in sens strict ligvistic, dar la nivelul intelegerii comune este un cuvint "de-al nostru", atit de impamintenit incit este cunoscut pina si in cele mai putin educate medii si are o semnificatie imediata pentru oricine, indiferent de clasa sociala si pina si de virsta. E adevarat ca e nevoie ca de un grad oarecare de abstractizare pentru a putea intelege vagabondajul, tocmai de aceea este si un concept, de aceea nu ne putem astepta ca un copil sa fie in stare sa inteleaga sau sa explice ce anume e un vagabond,sau si mai difcil, vagabondajul.

E drept insa ca tot ce am spus despre vagabondaj pina acum se aplica in primul cuvintului vagabond, gindirii obisnuite fiindu-i, ca si unui copil, mai greu accesibila abstractizarea care sta la baza conceptului vagabondaj. Vagabondul este o persoana, iar vagabondajul este un fenomen. E timpul sa ne indreptam atentia catre o sursa autorizata care sa ne "lumineze" in legatura cu sensul acestor cuvinte.
Dar o data ajunsi aici tebuie spus ca am ajuns de fapt de unde am plecat, si anume in locul in care vorbeam despre ambiguitatea abordarilor asupra vagabondajului.

Mai intii de toate nu e deloc sigur ca vagabondajul este totuna cu fenomenul homelessness sau cersetoria. De aceea aceste lucrari care se adreseaza in primul rind problemelor celor care traiesc pe strada nu pot fi considerate ca incercari de raspunsuri la problemele teoretice ridicate de vagabondaj, dintre care cea mai importanta fiind, fireste, ce este vagabondajul.

De obicei aceste lucrari trateaza in probleme ca saracia si lipsa de locuinte, probleme de sanatate cu care se confrunta cei care traiesc pe strada, felul in care reusesc sa nu moara de foame. Se ajunge implicit la cersetorie si la legislatia care reglementeaza situatia acestor devianti. Desigur ca complexitatea acestor lucrari nu poate fi redusa la o asemenea simplicitate, dar in linii mari acestea sint directiile de investigare ale lucrarilor pe problema persoanelor fara adapost.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.