Vaccinuri - prezentare power point

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.71

nivel: Facultate

Vaccinoprofilaxia se poate realiza:in cadru organizat, prin campanii de vaccinare inscrise in programele obligatorii de imunizare din fiecare tara;in situatia declansarii unor focare infecto-contagioase ale caror boli beneficiaza de un vaccin corespunzator;optional, pentru profilaxia bolilor pentru care exista vaccin specific, dar care nu este inclus in programele obligatorii de imunizare.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Vaccinuri - prezentare power point

Vaccinoprofilaxia se poate realiza:in cadru organizat, prin campanii de vaccinare inscrise in programele obligatorii de imunizare din fiecare tara;in situatia declansarii unor focare infecto-contagioase ale caror boli beneficiaza de un vaccin corespunzator;optional, pentru profilaxia bolilor pentru care exista vaccin specific, dar care nu este inclus in programele obligatorii de imunizare.

Vaccinarea si termenul de vaccin au fost introduse in medicina de medicul generalist englez Edward Jenner, in anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, impotriva variolei.

Louis Pasteur demonstreaza, in 1857, la jumatate de secol dupa lucrarile lui Edward Jenner despre vaccinare, legatura dintre infectii si microorganismele care sunt susceptibile a fi cultivate si, in acest fel, studiate.

Pasteur descopera bacteriile anaerobe si studiaza septicemia si cangrena. De acum inainte, devine posibila conceperea tehnicilor de distrugere si de controlare a microbilor (stafilococi, streptococi, pneumococi etc). In 1880, Pasteur demonstreaza ca exista posibilitatea de a ne proteja contra bolilor infectioase prin injectarea unor germeni atenuati.


Dupa elaborarea vaccinurilor contra holerei, antraxului si erizipelului porcin, Pasteur aplica cu succes tratamentul sau antirabic tanarului Joseph Mester, victima turbarii. Astfel ia nastere vaccinul antirabic.

Acesta este si momentul infiintarii Institutului Pasteur, urmat de inaugurarea de institute cu acelasi nume in intreaga lume, premiul Nobel si alte succese importante in cercetare: BCG, anatoxinele, SIDA...
In Romania, profesorul Ioan Cantacuzino a fondat "Laboratorul de Medicina Experimentala" in 1901. Cantacuzino, creator al notiunii de imunitate prin contact, conduce acest laborator unde s-au preparat, printre altele, serul antistreptococic si serul antidizenteric, doua premiere pentru medicina de la inceputul secolului XX.

In prezent toate tarile si-au elaborat propriile scheme nationale de vaccinare impotriva bolilor infectioase. In Romania, vaccinarea copiilor incepe de la varsta de 2 ore, cu administrarea primei doze de vaccin impotriva hepatitei B.


1. Dupa mecanismul de actiune
Vaccinuri care actioneaza prin activarea mecanismelor imunitatii umorale (producerea activa de anticorpi specifici de catre organismul vaccinat). Din aceasta categorie fac parte majoritatea vaccinurilor.
Vaccinuri care actioneaza prin activarea mecanismelor imunitatii celulare: vaccinul BCG (impotriva tuberculozei).

2. Dupa continutul biologic
Vaccinuri care contin microorganisme vii atenuate
Vaccinuri care contin microorganisme inactivate
Vaccinuri care contin componente microbiene purificate, proteice sau polizaharidice conjugate proteic
Vaccinuri care contin proteine recombinate
Vaccinuri care contin anatoxine

3. Dupa specia tinta
Vaccinuri de uz uman
Vaccinuri de uz veterinar

La sfarsitul secolului XVIII, Edward Jenner (1749 - 1823) a denumit vaccin substanta folosita pentru transmiterea variolei vacilor, dupa denumirea in limba latina a acestei boli (lat. vaccinia, derivat din lat. vacca - vaca). El a denumit vaccinare procedeul utilizat pentru protejare impotriva variolei. Lumea medicala, reticenta la inceput, a sfarsit prin a accepta metoda de vaccinare, care s-a extins rapid in Europa, desi cauza bolii ramanea necunoscuta. Vaccinarea a intampinat o serie de dificultati legate de transmiterea sifilisului, ca urmare a vaccinarii prin metoda brat-la-brat. In 1805 se dezvolta o noua tehnica de producere a vaccinului, care inlatura pericolul contagiunii inter-umane cu alte boli; vaccinarea brat-la-brat fiind interzisa in Anglia la sfarsitul secolului XIX.

Prin diversificarea vaccinurilor si a gamei de boli acoperite, la sfarsitul sec. XIX apar primele programe nationale de vaccinare. In aceeasi perioada se descopera si prima metoda de imunizare pasiva, seroterapia. In 1890 Paul Ehrlich si Emil von Behring reusesc sa foloseasca cu succes seruri imune contra difteriei si tetanosului. Acestor studii de imunizare pasiva prin seroterapie le vor urma programe de imunizare activa prin vaccinare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.