Va fi reconstruit Templul din Ierusalim?

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.96

nivel: Liceu

In acelasi an, englezii au impartit Palestina in doua teritorii: pamantul aflat la rasarit de Raul Iordan devenea Emiratul Transiordaniei (acum Iordania), iar cel aflat la vest, marginit de Liban si Siria la nord si de Egipt la sud, ramanea Palestina. Acest ultim teritoriu a devenit locul mult disputat de evrei si arabii palestinieni, dominat de un conflict surd si neincetat pentru cucerirea sa. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Va fi reconstruit Templul din Ierusalim?

In acelasi an, englezii au impartit Palestina in doua teritorii: pamantul aflat la rasarit de Raul Iordan devenea Emiratul Transiordaniei (acum Iordania), iar cel aflat la vest, marginit de Liban si Siria la nord si de Egipt la sud, ramanea Palestina. Acest ultim teritoriu a devenit locul mult disputat de evrei si arabii palestinieni, dominat de un conflict surd si neincetat pentru cucerirea sa.

Pentru a mentine echilibrul intre cele doua natiuni, inainte de cel de-al doilea razboi mondial, britanicii nu au permis unui mare numar de evrei sa emigreze in Palestina. Cu toate acestea, sionistii au castigat treptat controlul asupra teritoriului prin cumpararea continua de pamant si o emigratie lenta, dar neincetata.In anii '20-'30, tara a atins un apogeu de dezvoltare in toate domeniile, iar cele doua natiuni s-au emancipat politic si administrativ. Comunitatea evreiasca, finantata din resurse locale si din fonduri oferite de organizatiile evreiesti mondiale, si-a ales un consiliu care sa se ocupe de problemele sale,

in vreme ce executivul arab, o coalitie de arabi musulmani si crestini opozanti ai sionismului, se ocupa de problemele politice, administrative, si economice ale comunitatii arabe.
Cu timpul, britanicii au inteles ca promisiunile facute evreilor si arabilor au condus la sperante contradictorii intre cele doua comunitati din Palestina. In anii '20, au avut loc atacuri anti-evreiesti ale arabilor, proteste si demonstratii la Ierusalim si in alte orase. Opozitia araba a culminat intr-o revolta generala intre anii 1936-1939.

Ca urmare, in 1939, Marea Britanie a emis o declaratie numita Hartia Alba prin care impunea restrictii drastice pentru emigratia evreiasca si acorda sprijin pentru crearea, in urmatorii zece ani, a unui singur stat independent cu un guvern comun arab si evreiesc proportional cu marimea celor doua comunitati. Sionistii au privit Hartia Alba ca pe o negare a Declaratiei Balfour si au respins documentul.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial (1939-1945), evreii au fost prigoniti de regimul nazist, iar Statele Unite ale Americii au devenit centrul activitatii sioniste. In mai 1942, o conferinta sionista a formulat Programul Biltmore, care a respins restrictiile britanice, si a facut apel la indeplinirea Declaratiei Balfour, de formare a unui stat evreiesc in Palestina. Cu toate acestea, restrictiile britanice asupra emigratiei evreiesti au continuat de-a lungul razboiului, comunitatea evreiasca raspunzand prin instituirea unei retele de emigratie ilegala.
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.