V. Copilu Cheatra - Date bio-bibliografice

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Poetul s-a nascut la Vulcan - Petrosani si a copilarit pana la varsta de sase ani acolo, doar printr-un mic accident biografic (tatal, minier, plecat sa lucreze pentru cativa ani la minele de carbune din Valea Jiului). Este fiul lui Copilu Ioan a lui Cheatra, miner si agricultor si al Iulianei (n. Todor). Scoala primara, in comuna Iara (1919 - 1924); Liceul de Baieti din Turda (1925 - 1929); Scoal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: V. Copilu Cheatra - Date bio-bibliografice

Poetul s-a nascut la Vulcan - Petrosani si a copilarit pana la varsta de sase ani acolo, doar printr-un mic accident biografic (tatal, minier, plecat sa lucreze pentru cativa ani la minele de carbune din Valea Jiului). Este fiul lui Copilu Ioan a lui Cheatra, miner si agricultor si al Iulianei (n. Todor). Scoala primara, in comuna Iara (1919 - 1924); Liceul de Baieti din Turda (1925 - 1929); Scoala Normala de Invatatori din Cluj (1929 - 1932); Liceul "Gheorghe Baritiu" din Cluj (1933 - 1937); Invatator la Albac si Abrud(1934 - 1938); Scoala Normala Superioara de pe langa Universitatea din Cluj (1939 - 1940); Academia Pedagogica din Bucuresti (1940 -1942); Facultatea de Litere si Filozofie a Universitatii din Bucuresti (1944 - 1946).

Debuteaza cu povestirea O zi de vacanta in Patria lui Ion Agarbiceanu, nas literar, si cel care i-a sugerat si supranumele de "Cheatra", fiindu-i chiar acest "patriarh al literaturii romane" cum a fost supranumit autorul Fefeleagai si al Arhanghelilor. Debut editorial, mai intai in proza cu romanul Neamul nevoii, Editura "Anca", Cluj, 1933 si apoi in versuri cu Cartea motului, Editura "Lanuri", Medias, 1937. Au urmat alte volume de versuri si proza: Cantece cu calusul in gura, poeme - protest impotriva Diktatului de la Viena (1942, alteori apare 1945); Viata langa cer, nuvele (1943); Voievod peste cuvinte, poem dedicat poetului national Mihai Eminescu (1943); Buna dimineata , Tara, poem (1945);

Arestat la 22 mai 1950 de catre securitatea comunista, pe motive politice, poetul petrece in lagarul de munca fortata, "lagarul mortii" de la Capul Midia, 831 de zile de "arest preventiv". In lagar va scrie o Balada a popandaului, pusa pe muzica de catre compozitorul Dizmacec, si care devine un fel de imn al detinutilor. Povestea acestei balade si a zilelor chinuitoare petrecute in lagar, alaturi de alti intelectuali si oameni politici de marca (printul Sturza, generalul Mociulschi, Corneliu Coposu, etc.) este cuprinsa in manuscrisul Balada popandaului, aflat in posesia noastra.

Dupa eliberarea din lagar publica putin si greu, regimul tinandu-l in domiciliu fortat la Brasov, supraveghindu-l si suspectandu-l mereu de intentii "dusmanoase". Acum publica doar culegeri de folclor: Cantece noi despre Avram Iancu (1968); Cantece pentru Avram Iancu (1972); Iancule, ce mandru esti (1972). Aceasta pana in 1981, cand regimul comunist, vroind a-si face propaganda, "se indura" sa-l trimita in strainatate, in Spania si Portugalia, pe urmele lui Aron Cotrus (datorita prieteniei trainice dintre cei doi poeti) si ca sa arate strainilor ce "libertate de exprimare" au in Republica Socialista Romania, inclusiv fostii "banditi", ii ingaduie lui Ion Dudu Balan sa alcatuiasca, in acelasi an, o antologie din lirica lui V. Copilu Cheatra, pe care poetul s-o ia cu el, antologie aparuta sub titlul Cantecul motilor. Apoi mai publica volumul de versuri Iara (1989).

Dupa revolutie publica un volum sapirografiat intitulat Psalmii solomonarului de la Groapa Papii (1995). Postmortem, prin ingrijirea sotiei Ana Copilu Cheatra (cea de-a doua sotie, prima, Iulia, murind mai de timpuriu), apar volumele Ulita copilariei(1998), volumas incredintat chiar de poet tiparului, dar pe care n-a mai apucat sa-l vada gata, apoi Craiul muntilor, roman (1998).

Au ramas in manuscris, gata de tipar, volumele: Zodia Berbecului - roman autobiografic; Balada popandaului - amintiri din lagar si Lacrimi dupa serafimi (in varianta "pentru ingeri") - scriitori pe care i-am cunoscut. Aceste trei manuscrise se afla in posesia noastra, incredintate de doamna Ana Copilu Cheatra.

Colaborari la: Gand romanesc, Universul literar, Curentul literar,Patria, Blajul, Familia, Luceafarul, Revista fundatiilor regale, Symposion, Astra, Tribuna, Steaua, Romania literara, Vatra. In perioada 1943 - 1944, impreuna cu Ioan Popa-Zlatna si I. V. Munteanu, editeaza gazeta saptamanala Detunata, avand ca program apararea drepturilor motilor. Tot acum pune, la Zlatna, si bazele unei edituri cu acelasi nume.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.