VIilfredo Paredo si traditiile gandirii sociologice italiene

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.96

nivel: Facultate

Principalele tipuri de reziduuri sunt: 1) instinctul combinatiilor; 2) reziduul persistentei agregatelor; 3) reziduul sociabilitatii = inclinatia umana spre asociere, egalitate, nevoia de aprobare, sentimentul, neifobia; 4) reziduul integritatii individului si a dependentelor sale = predispozitia spre proprietate, teritorialitate, egoismul, nevoia de restabilire a echilibrului social; 5) reziduul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: VIilfredo Paredo si traditiile gandirii sociologice italiene

Principalele tipuri de reziduuri sunt: 1) instinctul combinatiilor; 2) reziduul persistentei agregatelor; 3) reziduul sociabilitatii = inclinatia umana spre asociere, egalitate, nevoia de aprobare, sentimentul, neifobia; 4) reziduul integritatii individului si a dependentelor sale = predispozitia spre proprietate, teritorialitate, egoismul, nevoia de restabilire a echilibrului social; 5) reziduul exteriorizarii - nevoia individului de a-si manifesta sentimentele prin actiuni exterioare: exteriorizarea religioasa, profetismul; 6) reziduul sexual: manifestare a instinctului sexual in cadrele modelelor culturale specifice fiecarui nivel de civilizatie.

Dintre toate reziduurile, cele mai importante sunt reziduurile combinatiilor si reziduurile persistentei agregatelor. In esenta, proiectia praxiologica a individului in spatiul social, adica delimitarea status-rolurilor actorului, demonstreaza faptul ca societatea acestuia se manifesta sub doua forme: a) cele exterioare, variabile, poarta numele de "derivatii" si b) forme constante, care alcatuiesc "reziduurile". In conceptia lui Vilfredo Pareto, sociabilitatea este "o forma reziduala a disciplinei", disciplina fiind o particularizare sociala a "gregarismului fiintei umane", in genere, dar si o forma de stimulare si dezvoltare a asocierii.

Ca unitate de masura pentru evaluarea marimii "unei clase de sentimente", sociabilitatea cuprinde: sentimentul de "noi", nevoia de uniformitate, mila, cruzimea, altruismul, sentimentul ierarhiei, ascetismul. Sentimentul de "noi" - este caracteristic "disciplinei orizontale" care se manifesta institutional la nivelul "asociatiilor particulare": secte, grupuri inchise, asociatii voluntare etc., si se bazeaza pe aspiratia indivizilor spre maximizarea puterii lor personale intr-un cadru de legitimitate colectiva. Prin intermediul acestui cadru devine posibila "expansiunea sociala a intereselor membrilor".

Nevoia de uniformitate - nu este "naturala", ci un rezultat al trecerii de la "sentimentul de noi" la o "constiinta minimala a colectivitatii", la nivelul careia se constituie un "nucleu al solutiilor" specific pentru fiecare colectivitate. Cum fiecare colectivitate isi are "nucleul" propriu, intre acestea se pot promova mai multe tipuri de relatii de sprijin, de complementaritate, de coordonare, de subordonare sau de opozitie. In cadrul disciplinei orizontale, aceste relatii iau forma raporturilor dintre colectivitati aflate pe aceeasi treapta sociala, iar in cadrul disciplinei ierarhice imbraca forma subordonarilor, respectiv supraordonarilor. Aceasta nevoie de uniformitate, ca o creatie preponderent sociala, imbraca mai multe forma.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.