Utopie si revolutie - semantica istorica, interpretari

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Paradigme incomensurabile, utopia si revolutia au ireductibile afinitati. Istoria gindirii europene sta martora : in vreme ce utopia coboara din teologie in politica, revolutia trece din astrologie, prin astroAZnomie, in sociologie si actiune politica. Putina semantica istorica ne ajuta sa urmarim cum revolutio, derivat din verbul latin tardiv revolvere, a devenit termen stiintific in latina medie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utopie si revolutie - semantica istorica, interpretari

Paradigme incomensurabile, utopia si revolutia au ireductibile afinitati. Istoria gindirii europene sta martora : in vreme ce utopia coboara din teologie in politica, revolutia trece din astrologie, prin astroAZnomie, in sociologie si actiune politica. Putina semantica istorica ne ajuta sa urmarim cum revolutio, derivat din verbul latin tardiv revolvere, a devenit termen stiintific in latina medievala (folosit in astronomie si, in genere, in matematici), pentru a dobindi conotatii social-politice si, cum am vazut, chiar denotatie legata de aceasta sfera.

Astazi, vechea denotatie secundara este sens principal4. Avem de-a face cu un proces complex de secularizare si de trecere de la abstract la concret; Mileniul isi pierde transcendenta, utopia asediaza geografia, venind spre Lumea Veche din terrae incognitae si canulare. Speranta utopica nu mai focalizeaza excluAZsiv pe un ou-topos fantasmatic, ci cauta un eu-topos sublunar; Wordsworth avea sa spuna poetic acest adevar, in versurile finale din French Revolution:

"Not in Utopia, - subterranean fields, -Or some secreted island, Heaven knows where! But in the very world, which is the world Of all of us, - the place where, in the end, We find our happiness, or not at all!".
Prin aceasta prise de conscience nu ajungem la sfirsitul utopiei ; utopismul iese intarit din criza sa de situare: pe de o parte, el asista nasterea spiritului revolutionar, prin trecerea de la chiliasmul fatalist la cel realist si prin renuntarea la ajutorul divin5; pe de alta parte, der Revolutionsgedanke (R. Kalivoda) se desprinde progresiv din ambianta gindirii utopice, devenind actiune si capatindu-si intelesul modern.

Sir Philip Sidney, cel care definise atit de fericit utopia ca speaking picture, va gasi, vorbind despre rebeliunea olandeza din vremea sa, o alta formulare norocoasa: fire in the mind (Arcadia). Nu alte cono-tatii au formularile germane Revolution im Kopf, Revolution des Geistes, chiar moralische Revolution, aparute sub influenta secolului XVIII francez6. Toate acestea atesta amalgamul de idei, imagini, fictiuni si actiuni din care desprindem, prin simplificari succesive, utopia si revolutia.

Practic, intrebarile pe care si le pune cercetatorul utopiei pot fi reluate, cu bune rezultate, de analistul revolutiei: avem de-a face cu o propensiune general umana? cu o stare de spirit? o mentalitate? o particularitate europeana? o trasatura a spiritului national englez, francez ori rus ? este ea nostalgica, regresiva ? sau, dimpotriva, se leaga obligatoriu de progres, de gindirea prosAZpectiva, anticipativa ?
Pentru autorii care considera revolutia o propensiune general umana, ea este un laitmotiv antropologic, o pasiune recurenta pentru nou si schimbare;

in logica binara inevitabila, revolutia constituie deci pandantul altei constante - utopia: setea de stabilitate, echilibru. Dialectica revolutie--utopie ar putea imita pe aceea, paradigmatica, actualizare-virtualizare, iar istoria ar putea fi defiAZnita in consecinta ca o functie cu doua variabile, utopia si revolutia. Graficul intuitiv al functiei ar fi o linie frinta, iar fluxul devenirii ar putea fi repreAZzentat ca legatura intre o serie de crize ; desigur, o modelizare mai riguroasa ar conduce spre un graf complex, care sa tina seama de un numar substantial de variabile, de la stabilitate si capilaritate sociala la economie, demografie si semioza sociala, avind ca factor de referinta generala imaginarul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.