Utopia lui Eminescu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.72

nivel: Facultate

. Pentru ca astazi nu ne mai satisface nici hagiografia diletanta, nici mitul cu accente patriotarde, nici acel cult kitsch ai carui preoti sint gazetarii, functionarii culturali si dascalimea ignara.
Asemeni sintezei perfecte, visata de istoriografii natiei in tot timpul in care scriau monografii parcelare, publicau documente si dezgropau risipitele relicve ale stramosilor, cartea ideala a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Utopia lui Eminescu

. Pentru ca astazi nu ne mai satisface nici hagiografia diletanta, nici mitul cu accente patriotarde, nici acel cult kitsch ai carui preoti sint gazetarii, functionarii culturali si dascalimea ignara.
Asemeni sintezei perfecte, visata de istoriografii natiei in tot timpul in care scriau monografii parcelare, publicau documente si dezgropau risipitele relicve ale stramosilor, cartea ideala asupra lui Eminescu - utopie epistemologica imuna la orice relativism, la orice scepticism - se pregateste prin seria contributiilor.

Cele mai bune dintre acestea nu scapa din vedere ansamblul nici atunci cind zabovesc asupra chestiunilor specioase, poate cu speranta secreta in acel autor (eventual colectiv) capabil sa refaca in orizontul exegezei organicitatea unica a operei eminesciene. Premisele nu lipsesc: alaturi de citeva mari studii de ansamblu, avem mai multe perspective partiale de nivel bun, pasibile de a fi incluse in viitoarea sinteza.

Numai asa pasiunea de a lasa cititorilor un Eminescu prea marcat de subiectivitatea intimplatoare (si, oricit de ambitioasa ori stimabila, derizorie!) a exegetului se va dovedi profitabila cultural: "poetul national", "ultimul mare romantic", "precursorul" (pe teren literar, stiintific etc.), "schopenhauerianul", "kantianul", "hegelianul", "scepticul", "budistul" (ori fidelul altei traditii orienAZtale), "gnosticul", "crestinul", "isihastul", "utopistul", "socialistul", "nationalistul", "conservatorul" etc. vor ramine simple accente intr-o partitura ampla. Fiecare Eminescu bowdlerized, ca sansa ratata a teoriei unificatoare, este, intr-o asemenea logica a cercetarii, necesar.

1. Un Ersatz al metodei: recunoasterea
Vreme de mai multe decenii, opera lui Eminescu a fost, in cultura romana, piatra de incercare a tuturor metodelor, de la psihanaliza la semiotica, de la tematism la statistica lingvistica, de la sursologie la comparatism, hermeneutica et j'en passe. O antologie a rezultatelor foarte bune ale exegezei retine totusi -oare intimplator? - studiile care nu se disting prin "rigoare" metodologica, ci propun un traseu interAZpretativ echilibrat, la egala distanta de seductiile modelor.

Nu as vedea un element comun mai potrivit -daca e sa analizam "metoda" (in sensul foarte vag al termenului) diverselor abordari critice ale operei lui Eminescu - decit actiunea de a recunoaste in text repere culturale sigure, incepind cu numele proprii si aluziile culturale, sfirsind cu identificarea frinturi-lor unor topoi - chiar in variantele puternic marcate de personalitatea autorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.